АЛО, БИЯЧИТЕ, ТОЗИ ЖИВОТ ВЕЧЕ СМЕ ГО ЖИВЕЛИ!

септември 26, 2008 at 9:52 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , )

 

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

 

 

26.09.2008

 

/Фили/ Докато вечерта на 22 септември в Търново българските държавници и политици празнуваха деня на независимосттта, в София бе зверски пребит журналистът Огнян Стефанов, главен редактор на информационния сайт Frognews. От лица, за които свидетели твърдят, че са се представили за полицаи, Стефанов е бит с метални пръти или чукове и в момента продължава да е в много тежко състояние – със счупени ребра, крайници и прешлени, като лекари и прокурори казаха, че случилото се всъщност е опит за убийство.

Петдесет и четиригодишният Огнян Стефанов е роден в Плевен, където завършва спортна гимназия, а после учи журналистика в Лвов. Покрай спортното си минало и близкото си приятелство с покойния шеф на Мултигруп Илия Павлов, Огнян Стефанов има контакти както в подземния свят, така и в средите на специалните служби, което му помага в работата му на разследващ журналист. По-известен в публичното пространство става с материалите си за престъпността и корупцията във в. “24 часа”. По-късно обаче напусна вестника, за да стане главен редактор на сайта Frognews, собственост на Младен Мутафчийски, бивш официален търговец на оръжие, който напоследък прехвърли интереса си към туристическия бизнес.

Преди няколко седмици Огнян Стефанов се оказа замесен в публичен скандал около спирането на електронния сайт Opasnite novini или само Opasnite, както е  популярен в България. В сайта се появиха поредица от анонимни статии, в които бе изнесена нелицеприятна информация за държавния глава Георги Първанов, но най-вече за незаконна дейност на водещи фигури от наскоро създадената Държавна агенция за национална сигурност /ДАНС/. Скоро след появата на Opasnite Огнян Стефанов бе обявен от ДАНС като автор на анонимните статии с обвинение, че те съдържат класифицирана информация. Макар така и да не стана ясно коя точно част от тях е класифицирана информация, а Стефанов да отрече публично авторството си, той беше привикан на разговори в агенцията и сайтът беше спрян. Спирането му предизвика протести за нарушаване на свободата на словото както от страна на български журналисти, така и от международни журналистически организации, а случилото се стана повод да се заговори, че вероятно поне част от изнесеното в Opasnite е истина.

На този фон покушението срещу живота на Огнян Стефанов неизбежно дава повод за много въпроси, засягащи не само действията на отделни фигури или институции на властта в България, но и самата тъкан на демократичното общество.

 

– Пламен, това не е първият случай на посегателство срещу пишещ човек в България. Повечето, като убийството на писателя Георги Стоев, като нападенията срещу бургаския журналист Асен Йорданов или срещу Васил Иванов от Нова телевизия, на практика останаха без последствия. Имаше ли този път адекватна обществена реакция на случилото се с Огнян Стефанов?

 

– Имам чувството, че реакцията този път е малко по-силна от тази при предишните подобни случаи, Фили. Макар на организирания вчера протест на журналисти пред Министерството на вътрешните работи да се събраха едва стотина колеги, все пак медиите отделят доста по-сериозно внимание на случая. Или поне трети ден не спират да му отделят. Разбира се, появиха се и множество спекулации, от които читателят трябва да разбере, че едва ли не Огнян Стефанов сам си е виновен, защото не си кротува, а се бута между шамарите, защото има връзки или интереси в подземния свят, защото е на нечия страна в тайната вътрешна война на различни нови и стари служби и какво ли не друго. Сериозните журналисти и коментатори обаче, независимо какви политически позиции по принцип заемат, единодушно оценяват побоя над Огнян Стефанов като атака срещу свободата на словото в България, като опит за сплашване на неудобните журналисти и медии, и като израз на задълбочаващото се безсилие на държавата, както и на нейните специализирани органи и институции, да се справят с проблемите на престъпността и корупцията.

Основните партии осъдиха пребиването на журналист като недопустим вандалски акт. Същото направи и  президентът Георги Първанов чрез разпространено от пресцентъра си съобщение. В него, както впрочем и в позицията на БСП обаче, липсва тревога и загриженост за свободата на словото в България, а за сметка на това се внушава, че атаката е опит да се подкопае доверието в институциите. Депутатът от левицата Татяна Дончева дори излезе с версията, че станалото е някаква задкулисна комбинация, замислена от болен ум, която има една едничка цел – да се разруши авторитета на новосъздадената Държавна агенция за национална сигурност.

Парламентът, след доста разправии, вчера също прие декларация, в която все пак се признава, че опитът за убийство на Огнян Стефанов е посегателство срещу свободата на словото. В текста на декларацията се настоява МВР и ДАНС да се активизират и в рамките на една седмица да докладват пред Народното събрание докъде са стигнали при започналото разследване за издирване на поръчителите и извършителите на вандалския акт. Както коментира депутатът Асен Агов обаче, този текст издава практическото безсилие на Парламента. Той е доста безсмислен, защото с него Парламентът все едно  настоява МВР и ДАНС да започнат да си вършат работата. И в този коментар, струва ми се, има голяма доза горчива истина.

 

– А известно ли е какви са основните версии, по които се работи за разкриване на извършителите?

 

– Доколкото разбрах, Фили, работи се по четири версии и една от тях е тази, която обществеността изглежда възприема като най-вероятна – че побоят над Огнян Стефанов е извършен заради засегнати от негови публикации интереси. Други подробности официално засега не са известни. Известни са обаче много откровено споделяни съмнения, че и този път няма да се стигне до разкриване на извършителите на престъплението, а най-вече – до разкриване на техните поръчители.

Тези съмнения няма как да не се подклаждат допълнително от жалкото признание на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, което прозвуча като хленчене. Ден след случилото се той каза, че МВР не може да отчете някакъв значим напредък в разследването, защото има проблеми с разпита на свидетелите. Ами очевидно е, че хората, пред които биячите на Огнян Стефанов са се представили като полицаи, няма да искат да свидетелстват в полицията, защото не знаят дали няма да ги разпитват същите тези биячи, само че вече без маски и привидно застанали откъм правилната страна на закона. И дали поръчителите, изпратили същите тези биячи в акция, няма след това да четат свидетелските показания, седнали удобно в началническите си кресла, било в МВР, било в ДАНС. И после официално да решават съдбата на разследването, а неофициално да решават – или разбиват – нови човешки съдби.

Изобщо, цялата работа изглежда наистина отново клони към протакане и неглижиране на случая. Още повече, както е известно от изявления на висши полицаи по повод на други поръчкови атентати – ако извършителите не се открият и заловят в първите часове, след това вече никога не могат да бъдат открити.

 

– Пламен, убийството – или както е в случая, опита за убийство – на журналист навсякъде в нормалния свят се възприема като изключително тревожен факт и знаково събитие. За какво е знак то в България?

 

– Огнян Стефанов е журналист, който разследваше корупцията и мафията в държавата, Фили. Става въпрос за политическата корупция. Защото мафията  представлява срастване на отделни хора или цели властови структури с подземния свят точно на основата на политическата корупция. При всички случаи атентатът срещу Стефанов може да се разглежда като поредният ясен знак за съществуването на мафия в България.

Нещо повече обаче. Съществуват “много силни основателни съмнения”, както се изрази лидерът на ДСБ Иван Костов в едно телевизионно интервю, че хора от специалните служби по един или друг начин са съпричастни към случилото се със Стефанов. А на фона на силните основателни съмнения, които има в обществото поне от двадесет години насам, че именно хората от специалните служби създадоха и контролират организираната престъпност в България, а от друга страна са преки участници във властта, цялата работа изглежда все по-плашеща. Защото може да се приеме, че в случая сме свидетели не на обикновена мафия, двойно срастване от типа държава-престъпност, а на тройно срастване, от типа държава-спецслужби-престъпност. То е по-страшно, защото задачата на специалните служби по принцип е да предпазват обществото от мафията, не да я създават и да печелят от нейната дейност. То е по-страшно, защото този тип срастване е безконтролно и ненаказуемо, така че му е лесно да пребива свободното слово, което е единственият останал обществен инструмент за защита. То е по-страшно, защото не е познато никъде в цивилизования свят. За сметка на това много добре вирее в путинова Русия, където се определя от коментаторите като форма на олигархично управление.

Съмнения, че в България има политици с амбиции и възможности да  трансформират демократичното обществено развитие към създаване на подобна на путиновата олигархия, макар може би в малко по-мека форма, съществуват отдавна. Страхувам се, че атаката срещу журналиста Огнян Стефанов може би е доказателство, че такъв процес наистина върви. И ако обществото няма сетива да го усети и не мобилизира силите си да го спре, предстоят му много страдания.

Най-малкото, защото никой оттук нататък няма да знае дали не е следващата жертва и защо. А този живот вече сме го живели.    

 

  

1 коментар

  1. morningseeker said,

    Изглежда съм прекалено чувствителен към апели от рода на „дайте да се вдигнем”, „дайте да се мобилизираме”, „дайте да ги наврем в мечи задник”, дайте, дайте, дайте…!, затова винаги реагирам с раздразнение. Срещу кого да се мобилизираме? Кого да натирим? Кой в България може да е сто процента сигурен, че съседите, колегите и приятелите му не са доносници под прикритие или най-обикновени отрепки, които отдавна са си продали душата на службите, на мафията и на когото си поискаш? Как ще ги вдигнеш такива? Срещу кого ще ги вдигнеш? Срещу тях самите? Булшит! (има продължение в блога на morningseeker)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: