ГЕОРГИ МАРКОВ – СКИТНИК В НЕБЕТО НАД БЪЛГАРИЯ

септември 19, 2008 at 6:35 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

 

19.09.08

 

/Фили/ На 7 септември се навършиха 30 години от убийството на писателя Георги Марков. В Дорсет, където той е погребан, на гроба му се появиха бели, зелени и червени цветя, символично поставени обаче не от официален български представител, а от  жена му Анабел и дъщеря му Александра-Райна.

Гадаенето по символи е сложна наука, но всеки може да се досети какво в случая означават цветовете на българското национално знаме върху гроба на писателя, убит от бившите български тайни служби. Защото е видно, че официална София поне от три десетилетия насам предпочита да се държи, сякаш Георги Марков не е съществувал и приема случилото се с него само като досадна пречка за “добрия” имидж на страната, а не като ключов знак за престъпността на комунистическия режим и възможност за пречистване на обществото с разкриване на истината за живота и смъртта на писателя. Както и с евентуално признание за стойностите на творчеството му, разбира се.

Георги Марков е роден през 1929 година в Княжево. На 19 години се разболява от туберкулоза и по време на дългия си престой в санаториуми, прави и първите си литературни опити. До 1969 година е автор на няколко прозаични книги, както и на пиеси, повечето спрени от цензурата. През 69-та година, след спиране на пиесата “Аз бях той”, Георги Марков напуска България. Установява се първоначално в Италия с идеята да се завърне в страната, когато шумотевицата около пиесата отмине, но през 71-ва година властите не подновяват международния му поспорт и по този начин практически го изпращат в изгнание. За сметка на това обаче го осъждат като невъзвръщенец на шест и половина години затвор. Марков се установява в Лондон и започва работа в Българската редакция на ВВС, прави и литературен пробив в британските театрални среди. От 75-та до 78-ма година той пише своите “Задочни репортажи за България”, които са истински удар в сърцето на комунистическия режим в България. Излъчвани по радио “Свободна Европа”, те се възприемат като сериозна заплаха от комунистическата върхушка и нейните слуги от Държавна сигурност, което води и до ликвидирането му през 1978 година. На моста “Ватерло” в Лондон, близо до централата на ВВС, Марков получава сачма с рицин в крака и няколко дни по-късно умира от отровата. Делото за това убийство още не е приключило, а частична светлина върху него бе хвърлена едва преди броени дни. В резултат на упорита битка, включително съдебна, която журналистът от вестник “Дневник” Христо Христов води от години, той получи достъп до досието на предполагаемия убиец на Георги Марков, които хвърлят светлина върху участието в това престъпление на българската Държавна сигурност и съветското КГБ.

 

– Пламен, защо толкова упорито българските специални служби продължават, вече тридесет години след убийството на Георги Марков и двадесет години след промените в страната, да крият от българската и световната общественост информацията, която притежават по случая?

 

– За българската Държавна сигурност от онези времена, Фили, се знае доста. И от друга страна – доста малко. Най-общо казано обаче, знае се със сигурност, че репресивният апарат на тогавашната БКП беше не само репресивен, а и управляващ. Той държеше в ръцете си икономически лостове – от контрабандните канали за оръжие и наркотици, през дейността на задграничните дружества, които крадяха технологии от Запада, до каналите за подпомагането на “братски” терористични режими в различни райони на света с пари на българския данъкоплатец. Държавна сигурност обаче, с механизмите си за влияние, често беше не само прост участник в реализацията, а и вдъхновител в процеса на вземане на политически решения. И не на последно място – Държавна сигурност, чрез топлите си връзки със съветското КГБ, беше най-добрият проводник и най-добрият защитник на съветските имперски интереси в България.

Има три случая в българската история от комунистическите времена, които изглежда по някакъв начин концентрират в себе си тези три насоки в дейността на Държавна сигурност и биха я разголили напълно, ако информацията за тях стане публично достъпна. Това са атентатът срещу папа Йоан-Павел Втори, убийството на Георги Марков и провеждането на тъй наречения Възродителен процес.

Какъв е големият проблем на службите, свързан с Георги Марков? На най-популярното ниво се смята, че със своите “Задочни репортажи…..” Марков е раздразнил силно комунистическата върхушка в страната и лично диктаторът Тодор Живков, затова те са поставили задача на службите да го ликвидират. Има и множество други версии, повечето от които изглежда се пробутват на обществото от самите служби. Било че убийството е резултат от търкания в тогавашната  емиграция, чиито лидери виждали в Марков заплаха за самите себе си, било че от ДС си отмъстили за измяната на свой агент, било че някоя друга шпионска централа, за която Марков работел, го ликвидирала, когато разбрала, че той е агент на ДС…..

Според мен, Фили, истината за това кои са вдъхновителите на убийството на Георги Марков трябва да се търси в друга посока, за която, общо взето, никой не говори, а именно – по линията на засегнатите съветски интереси.

 

– Рискуваш веднага да бъдеш обвинен в съпричастност към Теорията на конспирацията. С какво според теб един писател, при всички случаи дори не и наполовина известен колкото големите дисиденти от самия Съветски съюз, може да е заплаха за руснаците?

 

– Не за самите руснаци, а за влиянието им в България. В интерес на истината, идеята ми хрумна преди около година и половина, когато, благодарение на Любо Марков, първи братовчед на Георги, който държи част от неговия архив, прочетох някои непубликувани есета на писателя. В тях критиките към прекалената обвързаност на България със Съветския съюз са много силни. Тогава се върнах  отново към “Задочните репортажи…..” и си дадох сметка, че там това също е водеща сюжетна линия, разработена съвсем целенасочено, макар и не напълно последователно. А верността към Съветския съюз според тогавашните стандарти беше еднакво важна, ако не и по-важна, от верността към БКП. И Георги Марков, с умението си да пише и да печели доверието на читателите, в случая – слушателите си, очевидно е бил на път да отвори очите на прекалено много българи за истината в българо-съветските отношения и така да удари звяра право в сърцето му.

Разбира се, това, че с писанията си Марков е ядосал комунистическите “величия” в България като ги описва реалистично с цялата им простащина, е сигурно. Но сигурно е също, че те едва ли биха се решили на такова показно убийство сами, без разрешение от братското КГБ. Както, впрочем, едва ли биха се решили сами и на другите си две големи престъпления с прекалено силен международен отзвук – атентата срещу папата и възродителния процес. И освен това – едва ли биха се решили убийството да се извърши точно на символичната дата 7 септември, рождения ден на Тодор Живков, което на практика е равносилно на самопризнание. При това нагло самопризнание. На мен, доколкото познавам маниера на службите, този детайл ми звучи като ход  по-скоро за отклоняване на вниманието от истинските вдъхновители на убийството, като пренасочва вниманието към най-вероятните заподозрени.

Разбира се, с това не искам да омаловажа българското участие в цялата работа, то, доколкото се разбира и от последните документи, разкрити от журналиста Христо Христов, е твърде съществено. Само че ми се струва, че липсващата част от истинската истина за убийството на Георги Марков трябва да се потърси и в архивите на КГБ.

 

– Дават ли откритите от Христов документи категорични доказателства за това кои са преките организатори и кой е физическият убиец на Георги Марков?

 

– Еднозначно доказателство, като например текст, в който да се казва, че ДС е поръчала и реализирала убийството на обекта Скитник чрез своя агент Пикадили, няма. Документите обаче хвърлят сериозна светлина за действията на различни вероятни участници в събитието и със сигурност ще доведат до придвижване напред на разследването, водено от Скотланд Ярд вече тридесет години.

 

– Какво стана с разследването в България, Очакваше се то да бъде прекратено след изтичане на този срок, който в страната е приет като давностен от законодателя?

 

– Както бе съобщено, разследването в България също продължава и това е другият огромен ефект от изваждането на документите на бял свят. Не трябва да се забравя обаче, че той е факт не благодарение на заговорилата съвест или развитието на някакви демократични тенденции в българските специални служби, а въпреки тяхната съпротива, благодарение само на настойчивите и последователни усилия на един български журналист.

 

– Как реагира българската общественост на последните развития около убийството на Георги Марков?

 

– С голяма доза мълчание, както често става при подобни ситуации. Медиите отбелязаха факта, но липсват задълбочени анализи по новите разкрития. Почти никой не пита политиците какво мислят, а на тях пък изглежда им е удобно да си мълчат. Сигурно няма да сбъркам, ако кажа, че сме свидетели на поредния, за кой ли път, опит на българското общество мълчаливо и доброволно да се откаже от възможността да прочете миналото си. А това, както се знае, не гарантира добро бъдеще.

3 коментара

 1. Ангел Грънчаров said,

 2. инж.Лиляна Андреева said,

  Считам,че радетелите за правда и борците за свобода трябва да бъдат „въоръжени“с един единен,справедлив,екологичен инженерно-технически проект за човечно човешко битие.Предлагам такъв проект,за който се нуждая от съмишленици,подкрепа,пропаганда и превод.
  С уважение: инж.Лиляна Бл.Андреева

  Нов основен закон (конституция)
  и нов държавен стандарт за
  урбанизация на човешкото битие

  1. Всеки човек има право на гражданство, което му осигурява достатъчно средства за достойно човешко съществуване. Количествата и валутната равностойност на тези средства са описани в новия държавен стандарт, който представлява основен закон или конституция.
  2. Изпълнението на новия конституционен закон е задължително за органите на държавната власт, която строго и стриктно спазва държавния стандарт.
  3. Лични (индивидуални, персонални, частни, еднолични) права и свободи:

   1
   1 . 1
   1 . 1 . 1
   1 . 1 . 1 . 1
   1 . 1 . 1 . 1 . 1
   1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
   1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
   1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
   1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
   1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1

   „1 хляб” дневно се полага всекиму – това е условна мярка за килокалории, които се съдържат в 1 кг бял хляб и се равнява на 2750 килокалории,т.е. всеки човек има право на 2750ккал. храна дневно.
   11 декара площ от сушата – това е брутна мярка, която включва 6 (шест) декара ниви (заедно със синорите), 1 (един) декар градска площ
  (заедно с улици и общински площи) и 4 (четири) декара горско сечище.
  111 м2 РЗП (разгърната застроена площ) жилище.
  1111 м3/г вода, от които 111 м3 годишно за битови нужди и 1000 м3 годишно за земеделско-скотовъдни, промишлено-индустриални, строително-транспортни и енергийни нужди.
   $ 11 111 – пожизнен, годишен, валутен доход, който се дава всекиму по рождение и се изплаща до смъртта му при цени на стоките и услугите от 2000-та година в по-развитите западни страни (Германия, Англия и САЩ).
   $ 111 111 – валута, осигурена всекиму за 15-годишен курс на образование или за 16 100 учебни часа по 40 минути.
  1 111 111 км пробег с превозни средства всекиму за 100 години живот или по 11 111 км с пробег годишно (личен, обществен, промишлен и производствен транспорт).
  11 111 111 квтч електроенергия за 100 години или по 111 111 квтч годишно.
  111 111 111 секунди комуникации – телефон, телекс, мобифон, интернет и пр. за 100 години или по 51 минути дневно.
  1 111 111 111 – капацитет на личния (персонален) компютър или ЛАП – ТОП.

  4. Трудово-правни отношения
  А. Работните дни в една календарна година са 225 дни.
  Б. Почивните дни в една календарна година са 140 дни.
  В. Работният ден е 6 (шест) часа по часовник с 24 часа в денонощието или 8 (осем) часа по часовник с 32 часа в денонощието или 10 (десет) часа по часовник с 40 часа в денонощието или 5 (пет) часа по часовник с 20 часа в денонощието.
  Г. Жените работят 20 години по 6 часа дневно 225 дни годишно или общо 27 000 работни часа трудов стаж.
  Д. Мъжете работят 25 години по 225 дни по 6 часа дневно или общо, 33 750 работни часа трудов стаж
  Е. Жените ползват 8 (осем) години платен отпуск по майчинство за отглеждане на две деца.
  Ж. Мъжете ползват 3 (три) години платен отпуск по бащинство за отглеждане на две деца.
  З. Всеки град има по 560 фабрики с по 65 работника.
  И. Постоянно е заето с трудова дейност една четвърт от населението в зряла възраст.
  К. Всяка фамилна къща има право на дребен частен бизнес и търговска дейност по собствено желание.
  Л. Всяка фамилна къща има право на зеленчукова градина с площ един декар бруто ( с пътища, тротоари и огради).
  М. Населението на всеки град се изхранва с поливно земеделие, което се обработва машинно.
  Н. Формата на обработване на земеделските земи е лична, фамилна, кооперативна, ТКЗС, АПК и прочие и се определя с народно допитване (плебисцит, референдум).

  5. Училище
  А. Всеки човек учи 15 години, за което обществото осигурява средства на стойност $ 111 111 по цени от 2000та година.
  Б. Учебните часове годишно са 175 учебни часа
  В. Дневно децата се обучават по следния начин:
  – 4 начални години по 5 учебни часа дневно (основно образование)
  – 5 години по 6 учебни часа дневно (средно образование)
  – 6 години по 7 учебни часа дневно (висше образование)
  Г. Всяко дете носи САМО един енциклопедичен учебник, включващ учебния материал за една седмица, тетрадки и учебни помагала, които заедно с чантата тежат колкото едно пиле или 1-2 кг (средно килограм и половина).
  Д. Всички училища са университети с 15 класа обучение за 900 ученика. Това са 15 класа с по три паралелки с по 20 ученика. Всяка класна стая има размери 20 м х 4 м и към нея има учителска стая за класния с размери 4 м х 4 м и съблекалня с гардеробчета и тоалетна с размери 4м х 4 м. Площта на училищната зона е 340м х 340м.
  Е. Всички ученици отиват на училище само по пешеходни пътеки без моторни превозни средства.
  Ж. Един учебен час е 40 минути
  – разпределение на часовете в основното училище дневно е: 4 часа по 60 минути или 5 учебни часа по 40 минути и 4 междучасия по 10 минути:
  -основно образование:
  4 ч х 60 мин = 240 мин
  5 уч.ч х 40 мин + 4 межд. х 10 мин. = 200 + 40 = 240 минути
  – средно образование:
  5 часа х 60 мин = 300 мин
  6 уч.ч х 40 мин + 4 м.х 10 мин + 1м х 20 мин =
  = 240 + 40 + 20 = 300 мин
  – висше образование:.
  6 часа х 60 мин = 360 мин
  7 уч.ч х 40 мин + 4 межд.х 10 мин + 2межд х 20 мин =
  = 280 + 40 + 40 = 360 мин
  З. Всяко училище има по 900 ученика и обучава децата на шест жилищни квартала с по 880 души или 5280 души.
  И. Средно 15-20% от населението са учащи се.

  6. Семейство
  А. Семейството се състои само от един мъж и една жена, тъй като жените и мъжете винаги се раждат равен брой и следователно това е основен природен закон, чието нарушаване е геноцидно престъпление.
  Б. Всяка жена има право да роди само две деца за целия си живот, тъй като светът е пренаселен и заплашва природата с екокатастрофа следствие човешката ни дейност.
  7. Фамилия
  А. Фамилията се състои от шест до осем души – родствени двойки – като:
  „пра-минало” – пра-баба и пра-дядо
  „минало” – баба и дядо
  „настояще” – мъж и жена (родители)
  „бъдеще” – две деца на родителите
  Б. Всяка фамилия живее във фамилна къща с РЗП 260-400 м2 с дворно място 600-800 м2
  В. Всяка фамилия има плод-зеленчукова градина (отделно от дворното място) с площ 600-800 м2 .
  Г. Нивите на една фамилия са сбор от нивите на всеки член от семейството или 8 души х 6 дка = 48 декара.
  8. Жилищен квартал ( виж чертежа в края на записката):
  А. Площ 340 м х 340 м
  Б. Всеки квартал има 10 реда с по 11 къщи с 8 души в една къща.
  В. Всеки квартал има плод-зеленчукови градини с площ 340 м х 340 м (отделно от жилищната зона), които се напояват с промишлени води (а не питейни).
  9. Жилищен блок ( виж чертежа в края на записката):
  А. Състои се от 6 квартала.
  Б. Всеки блок има училище с 15 класа образование и площ 340 м х 340 м.
  В. Всеки блок има градска градинка с площ 340 м х 340 м, в която се намират: пожарна, полиция, поща, община, печатница (администрация).
  Г. всеки блок има градска градинка с площ 340 м х 340 м, в която се намират: поликлиника, болница, хипермаркет, пазар, стадион, банка, хотел, плаж,”ЛУНА-ПАРК” и пр. по желание на жителите.
  10. Градът -( виж чертежа в края на проекта):
  А. Градовете са унифицирани и типизирани.
  Б. Градовете са три вида:
  – за 190 080 души
  – за 95 040 души
  – за 47 520 души
  В. Градът за 47 520 души като строително-архитектурен план представлява календар за една календарна година (виж чертежа в края на обяснителната записка). Всеки ден от календара представлява строителна квадра с площ 340 м х 340 м. Работните дни в календара са жилищни квартали и оранжерии, а почивните дни на календара са площи, в които са разположени фабрики, заводи, комбинати за производство на стоки за широко потребление. Площта на цялата жилищно-промишлена зона е 42 км2, а земеделските му земи са седем пъти повече, т.е 7 х 42 км2 = 294 км2. Този град има 9 блока с 9 училищни комплекса за 900 ученика с 15 класа образование.
  Г. Един жилищен блок с шест жилищни квартали се строи за 10-12 години. Срокът на годност е 80 години. След приключване строителството на последния квартал, първият се е амортизирал и започва да се строи отново. Така градът се строи кръгово блок по блок до безкрайност.
  11. Световни параметри
  А. В целия свят постоянно живеят 3 200 милиона души, които произвеждат стоки за 4 200 милиона души. Така никога няма дефицит на стоки, инфлация и дефлация, които са характерни за хаотичния пазар.
  Б. Човешкият род може да ползва 1/6 част от сушата за орна земеделска земя или 16 %, т.е около 24 000 000 км 2 .
  В. човешкият род има право да ползва 6 % от речния отток на сушата или 1/16 част, т.е 3 000 км3/год. вода за всичките си човешки нужди.
  Г. Човешкият род може застрои и ползва като урбанизирана земя само 1/5 част от сушата или 20 %, т.е около 32 000 000 км2. Това означава, че на всеки човек се падат по 10-11 декара урбанизирана и култивирана земя.
  Д. Останалите 4/5 части от сушата или около 120 000 000 км2 се обявяват за неприкосновени природни резервати, в които е забранено да се извършва промишлено-индустриална дейност, скотовъдно-земеделска дейност, лов и риболов, строеж на големи спортни и туристически комплекси.
  Е. Не се правят никакви компромиси с чистотата и честотите в природата.
  Ж. Хипократовата клетва е държавен закон, който задължително се спазва от:
  – медицинските работници спрямо пациентите
  – родителите спрямо децата
  – възрастното население спрямо подрастващото поколение
  – държавната администрация спрямо цивилните граждани

  10. ПРАВА
  А. Всеки има право на свобода на мисълта, словото и печата!
  Б. Всеки има право да информира и да бъде информиран!
  В. Всеки има право на свободно придвижване, туризъм, образование!
  Д. Всеки има право на самоотбрана и неизбежна самоотбрана!
  Е. Всеки има право на собственост,образование, трудов стаж, пенсия, медицинско обслужване и обществена сигурност!
  13. Аморални деяния, които са подсъдими
  – лъжа, лъжесвидетелстване
  – кражба, обир, грабеж, агресия,абордаж,инвазия,конкиста
  – насилие, тормоз, терор, линчове,инквизиция
  – убийство,екзекуция
  – кастова сегрегация,търговия с роби
  – дискриминация – полова и расова
  – жертвоприношения и репресия,суеверие и сатанизъм
  – полигамия и полиандрия
  – проституция и сутеньорство
  – содомия
  мъж с мъж
  жена с жена
  човек с животно
  – педофилия и воайорство
  – шантаж, рекет, интриги
  – милитаризъм
  – саботаж, атентати, метежи
  – преднамерено унищожение или замърсяване на околната среда
  – порнография и нудизъм,ецхибиционизъм, стриптийз
  Всички норми и параметри в този план съвпадат с държавния стандарт на България, както и с държавния стандарт на по-развитите страни в Европа и света. Тази конституция решава всички човешки проблеми едновременно, поради което е наложително незабавно да стане достояние и реалност за широката общественост в целия свят.
  Одобрението и става с плебисцит и се подписва от всички светски и религиозни власти, както и от всеки човек поотделно, след което той получава документи за собственост, за правата и задълженията си.
  14. Деяния, които са позволени
  – Разводите са позволени и безплатни.
  – Противозачатъчните средства са позволени.
  -Сеч на дървесина само след като е посадена нова гора.
  – Риболов само от собствени развъдници на риба.

  инж.Лиляна Бл.Андреева

  • asenov2007 said,

   Всички утопии вонят.
   Пламен

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: