Б. БОРИСОВ – ЯСНИ АМБИЦИИ С НЕЯСНО БЪДЕЩЕ

септември 5, 2008 at 8:37 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

 

05.09.2008

 

/Фили/ От няколко години името на столичния кмет Бойко Борисов почти денонощно присъства практически във всички български медии. Каратист и пожарникар, бивш охранител и бивш Главен секретар на Министерството на вътрешните работи, неформален лидер на формална партия и формален кмет с неформално кметско поведение, Борисов е не само твърде активна обществена фигура, но и един от най-натоварените с очаквания за близкото бъдеще политици в България. Тези очаквания се свързват не толкова с личната харизма, която Борисов видимо притежава, но главно с факта, че било на редовните избори през лятото на следващата година, било на предсрочни избори, ако се стигне до такова развитие в близките месеци, има голяма вероатност той да бъде следващият български министър-председател.

Бойко Борисов е роден през 1959 година в Банкя. През 82-ра завършва Висшата специална школа на МВР, специалност “Противопожарна техника и безопасност”. До 90-та година работи на различни служби в МВР, като междувременно защитава дисертация, работи като треньор на националния отбор и съдия на международни срещи по карате. През 1991 година Борисов отказва да се деполитизира, напуска МВР и остава член на тогавашната БКП. Основава охранителна фирма “Ипон” и охранява бившето комунистическо партийно величие Тодор Живков, а по-късно и Симеон Сакскобургготски при първото му посещение и по-късно, при завръщането му в България. Така през 2001-ва година, след като Сакскобурготски дойде на власт, той е назначен за Главен секретар на МВР и израства в системата от майор до генерал-лейтенант. През 2005-та година печели кметското място в София и малко по-късно основава ГЕРБ, извънпарламентарна партия, която се смята за най-голямата политическа сила в страната в момента. За 17 години Бойко Борисов изминава пътя от твърд привърженик на комунистическата партия до членството на ГЕРБ в дясната Европейска народна партия, развитието му е съпроводено с множество словесни конфликти, а покрай името му периодично се развиват различни скандали.

 

– Пламен, доколко сериозна изглежда възможността Бойко Борисов наистина да се премести от кметското в премиерското кресло в близките месеци?

 

– Силно се колебая в отговора на този въпрос, Фили. Има две тенденции, които сочат, че възможностите за това наистина се увеличават напоследък.

Първата от тях е тенденцията за сравнително висока и сравнително стабилна електорална подкрепа, която партията на Борисов поддържа вече повече от две години според проучванията на различни социологически агенции. Дори да отчетем някакъв коефициент за пристрастност на българската социология, тази тенденция се потвърждава от всички. Подкрепата се движи между 25 и 30 процента на този етап, което означава, че ако се реализира в същия обем през изборния ден, като цяло партия ГЕРБ ще е на ръба да достигне самостоятелно мнозинство в Парламента и да може да състави правителство.

Втората тенденция е свързана с известната консолидация, която сякаш се случва в дясното политическо пространство в България напоследък. Имам предвид последните седмици, когато сегашното правителство се оказа под изключително силен натиск от страна на Европейския съюз и опозицията започна да се консолидира за протести и предизвикване на пресрочни избори. Стигна се дотам, че Бойко Борисов и бившият премиер Иван Костов, лидер на ДСБ, загърбиха стария си, доста тежък персонален конфликт и партиите им започнаха да водят разговори за съвместни действия. Те направиха освен това изявления, че консолидацията на опозицията би могла да бъде само във формата от партии, членове на Европейската народна партия, като по този начин елегантно изолираха крайните  националисти от “Атака”, която е твърде неприемлива от европейска гледна точка. Вероятно за да се стигне дотук, не се е разминало без натиск и от страна на самата Европейска народна партия, на която изглежда вече и омръзна не само постоянно да бъде посредник между каращите се десни лидери в България, но и да няма цели осем години никакво реално влияние тук.

Така че ако тези две тенденции продължат да се развиват заедно с очаквания ход надолу по политическата спирала за партиите от сега управляващата тройна коалиция, Бойко Борисов може и да види мечтата си да управлява страната реализирана.

 

– А защо казваш, че се колебаеш?

 

– Причините за колебанието ми са поне три. Първата от тях е, че в момента ситуацията в страната е непредсказуема. През есента напрежението може да ескалира и да се стигне до предсрочни избори или поне дотам, че БСП до провеждането на редовните да загуби по-съществена част от своето влияние. Може обаче и нищо такова да не стане. Или поне да не стане в достатъчна степен. Така след изборите има изгледи социалистите да се окажат в позиция ако не на най-голямата, то поне на единствената партия, реално способна да намери съюзници в Парламента, за да състави правителство. Това опасение се подклажда от съмненията – и това е вторият повод за колебанията ми – че е много вероятно традиционните партии от десницата, членове на Европейската народна партия, СДС, ДСБ и земеделците, изобщо да не получат нито едно място в следващия Парламент. Според социологическите проучвания засега нещата стоят точно така. И тогава Бойко Борисов с партията си ГЕРБ ще се окаже в ситуацията “победител без армия” и може да му се наложи да излезе в опозиция примерно с 49.5 процента спечелени места в Народното събрание.

Третата причина за колебанията ми е свързана с все още неясната политическа физиономия на Бойко Борисов. Макар да прави все повече и все по-конкретни стъпки в дясно, те изглеждат някак повърхностни. Аз например не знам, не помня да съм чувал, а и никъде не успях да намеря информация за това кога точно той се е отказал официално от някогашното си упорито членство в Българската комунистическа партия. Казвам това донякъде на шега, но всъщност искам да подчертая, че според мен Бойко Борисов си остава до голяма степен популист, готов да се отметне от вчерашната си позиция, стъпка или изявление в името на някаква прагматична цел. Така че аз лично имам големи съмнения в неговата способност за последователно дясно политическо мислене и действие. В по-широк обществен план съмнения продължават да съществуват и във връзка с неговите отношения с президента Първанов, неговите отношения с руското посолство, чрез което преди време получи награда от една доста мракобесническа  организация на бивши кагебисти. Да не припомням и статията, появила се през миналата година в американското издание “Кънгрешънъл куотърли”, която обвиняваше Борисов за съмнителни връзки с българския подземен свят и скандалът около която само бе оставен да заглъхне, без фактически да е изяснен и приключен.

 

– Пламен, спомена за по-специалните отношения на Бойко Борисов с президента Георги Първанов. В същото време обаче отношенията му със сегашния министър-председател Сергей Станишев са доста обтегнати и конфликтът им е публичен факт…..

 

– Да, Фили, наистина Борисов и Станишев сякаш трудно се понасят един друг и почти всяка седмица забавляват публиката с взаимни нападки и обвинения, за които постоянно се намират поводи – от кризата с боклука на София до това чия партия е по-умна и може да управлява по-добре. Всъщност обаче поне аз не виждам в техния конфликт реална идеологическа основа, не виждам спор за леви и десни принципи, както би трябвало да се очаква, когато подобен диалог водят представителите на най-големите партии от левицата и десницата в една нормална политическа система. Виждам само реализация на конюнктурни интереси и тактически ходове за заемане на временни позиции. А това не е истинския път за превръщането на който и да било политик в Големия политик, какъвто Бойко Борисов иска да бъде, политикът, когото България ще запомни.   

 

 

  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: