ПРИКАЗКА ЗА ТРОЯНСКОТО МАГАРЕ ИЛИ ЩЕС`ТАРАЕМ, ВАША ЧЕСТ, ГУС`ИН ГУБЕРНАТОРЕ ШАБАНОВ!

септември 4, 2008 at 9:38 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , )

 

Андрей Шабанов, външнополитически съветник в руското посолство в София, се изказа като губернатор на България за заетата от страната позиция по руската агресия в Грузия. Той заяви, че одобрява българските “прагматични решения” и “обмислени действия” при обсъждането в Европейския съюз на общата позиция за възможните ответни мерки на общността срещу Москва.

В същото време Шабанов припомни, че добрата оценка не е повод за благодарност, защото България през годините “е въоръжавала” Грузия и така “е допринесла за избухването на военния конфликт с Русия”.

Класически пример за размахване първо на моркова, а после на тоягата. След това обаче пак идва ред на моркова – Шабанов оцени като “знакова проява” символичната първа копка на АЕЦ “Белене”, която българският премиер Сергей Станишев побърза да направи в сряда, за да се извини, че детето е съгрешило, като е критикувало баща си, макар в доста мек вариант.

За позицията на българското правителство какво да кажем в случая? Преди време един руски министър го беше похвалил, че е руски троянски кон в Европейския съюз. Сега става ясно, че то всъщност е руско троянско магаре, след като руснаците, макар да му викат кон, си го управляват по метода на моркова и тоягата, като истинско магаре.  

Що се отнася до поведението на Андрей Шабанов – очевидно на подобна наглост от страна на руски официален представител в България отдавна не сме ставали свидетели. Поне не в публичен вариант.

Да се изтъпани някакъв си посолски съветник насред София и да раздава оценки за външната политика на една независима европейска държава означава, че руснаците наистина вече съвсем са си разпасали пояса. Ами представете си тогава как би могъл да се държи и какво би могъл да каже някой по-висок в йерархията от прост съветник – някой секретар на посолството? Или пък самият посланик? Очевидно руснаците са стимулирани от онази нерешителност, слабост, разединеност, от пълното неразбиране на случващото се или от съзнателния колаборационизъм, какъвто е българският случай, проявявани от редица държави в ЕС.

Така че поведението и думите на Шабанов, колкото и незабележими да изглеждат от дистанцията на Брюксел или Вашингтон, би трябвало да предизвикат тревога ако не у гражданите, обитаващи “Дондуков”, което явно не може да се очаква, то поне у всички останали българските граждани.

Някой трябва ясно да каже на руснаците, че с политиката от времето на Екатерина до времето на Брежнев – да се разглежда  България като Задунайска губерния, отдавна е свършено. И тъй като се вижда, че руснаците не разбират от дума, някой трябва да им го демонстрира ясно.

Друг е въпросът, че в момента очевидно няма кой да го направи.

И затова до изборите през следващата година може да се очаква да бъдат направени още доста първи копки на руски стратегически обекти в България, които ще поставят в невъзможност за адекватна реакция спрямо агресивната руска политика и следващите български правителства.

Може да се очаква също евентуално втвърдяване на българската позиция спрамо решенията на Европейския съюз, ако Европейският съюз случайно реши да втвърди поведението си спрямо Русия.

Може да се очаква, в крайна сметка, и Андрей Шабанов да продължи да се държи като руски губернатор на България насред София. Ако не той – някой друг ще продължи да го прави. Но от наша гледна точка – по добре той. Все пак си го познаваме вече. Пък и бащицата не е лош, само така изглежда, когато от време на време смръщи вежди. Ама пък ние знаем как да го умилостивим, нали?

Щес`тараем, Ваша чест, гус`ин губернаторе Шабанов!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: