ОСОБЕНОСТИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ

юни 20, 2008 at 5:49 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

 

20.06.2008

 

/Фили/ Публичен конфликт между президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев е в центъра на вниманието на българската общественост от миналата седмица насам. В интервю за столичен вестник президентът обвини премиера за назначаването на съветници в бордовете на големи държавни фирми и каза, че под влияние на съветниците си Станишев политически се капсулира. Допълнителна критика той отправи по въпроса за твърде забавеното приемане на промени в избирателния закон, които трябва да въведат мажоритарен елемент в досегашната пропорционална избирателна система и да предвидят мерки срещу  много разпространената напоследък в България практика за купуване на гласове по време на избори.

Интервюто на Първанов предизвика множество реакции. Опозицията излезе с различни тълкувания. От СДС например казаха, че ставащото е просто сблъсък на два олигархични кръга, които стоят в сенчестата страна на политическия живот. От ДСБ обвиниха Георги Първанов в лицемерие, като заявиха, че той самият е сред хората, които “отвориха шлюзовете” на политическата корупция в България, а сега говори против нея. Лидерът на партия ГЕРБ, Бойко Борисов, каза пък, че по този начин президентът Първанов се опитва да се разграничи от лошото управление на правителството, което сам създаде и да се запази чист с оглед на собственото си политическо бъдеще. Политиците от БСП видимо се притесниха за единството на своята партия и призоваха президента “да не забравя откъде произлиза”.

Всичко това се случи по време на официално посещение на премиера Станишев в Съединените щати. Той запази мълчание почти седмица, докато президентът Първанов, ден преди предвидената среща Станишев-Буш, не излезе с второ интервю, в което смекчи тона и протегна ръка за сближаване.

 

– Пламен, пое ли Сергей Станишев тази протегната ръка?

 

– Да, Фили, макар че от неговото изявление, направено във Вашингтон, трудно може да се прецени колко силно са били стиснати зъбите му в този момент. Премиерът не може да не се е почувствал много засегнат от няколко неща в ситуацията. Първото е, че  атаката срещу него бе извършена в момент, когато той отсъства от страната – маниер, който, при особеностите на българската демокрация, изглежда като еквивалент на преврат или поне като сериозно предупреждение за такава възможност.

Второто е свързано с прякото набъркване на президента във властова територия, където той няма никакво място. Защото премиерът е напълно автономен по въпроса как да използва съветниците от най-близкия си кръг, какви задачи да им възлага и с каква цел.

Третото неудовлоствие за Станишев е свързано с факта, че в момента той хвърля всички възможни усилия да сведе до минимум пораженията от очаквания твърде критичен доклад на Европейската Комисия за напредъка на страната и едва ли има време да се занимава с допълнителни вътрешни битки и въпроси, свързани с изборите, които са чак следващата година.

И четвъртото е, че напреженията между двамата съпартийци, напрежения, които те по един или друг начин успяваха да подтискат цели три години, накрая станаха публичен факт. От този момент нататък все по-трудно ще бъде да се поддържат балансите както в управляващата тройна коалиция, така и процесите на предизборна консолидация на самата БСП, която е твърде необходима, за да останат социалистите по един или друг начин в следващото управление.

 

– Пламен, не за първи път в България се случва такъв открит сблъсък между президент и премиер. Някои наблюдатели веднага определиха случващото се като новите “Боянски ливади”, израз отпреди 16 години, с който остана в историята тогавашният президент Желю Желев. Правилна ли е тази аналогия?

 

– Струва ми се, че в някои отношения аналогията може да се търси, но има и доста различия.

Преди да продължа обаче, Фили, искам да напомня, че подобни конфликти се случват като правило само в онези периоди от най-новата българска история, когато президентът и премиерът са от една и съща партия. През 92-ра година, на ливадата в резиденция “Бояна”, Желю Желев даде интервю, с което постави началото на лавинообразен процес, приключил със сваляне на първото демократично правителство на България, начело с Филип Димитров. През 98-ма година, на слизане от правителствения самолет, тогавашният президент Петър Стоянов с думите “Иване, кажи си!” призова премиера Иван Костов да каже кои са корумпираните хора от неговото правителство и постави началото на агонията на СДС.

Сегашната ситуация много напомня тези случаи, но все още не е ясно дали наистина ще има подобни съдбоносни последствия. Съмненията за това идват по няколко линии. От една страна БСП е доказала, че е партия, която успява да преодолее вътрешните си конфликти, дори с цената на консолидация върху твърде безпринципна основа. От друга страна ситуацията в страната дори не наподобява времената, когато се случиха посочените прецеденти. Имам предвид, че, за разлика от 92-ра и 98-ма година, обществената активност е твърде ниска, опозицията е твърде слаба и разединена, а България е вече член на Европейския съюз, който няма да толерира развитието на прекалено сериозни вътрешни кризи. От трета страна аз лично имам съмнения доколко конфликтът беше истински, а не обикновен театрален етюд.

 

– Какво имаш предвид?

 

– Ако забеляза, Фили, когато се  спрях на причините, заради които Сергей Станишев има основание да се дразни от конфликта, сред тях не включих пораженията, които ставащото може да нанесе върху неговите позиции по време на посещението в Съединените щати. Направих това съвсем съзнателно, защото смятам, че, поне в едно отношение, този конфликт му е бил по-скоро полезен, отколкото вреден. Става дума за енергийната политика на България, която  беше сред основните теми на обсъждане в Щатите.

Американската администрация по много начини вече демонстрира видима нетърпимост към факта, че българската енергетика е на практика изцяло зависима от Русия и от тази гледна точка страната се превръща в Троянски кон за общата енергийна политика на  Евросъюза. В същото време глобалният поглед към България разглежда президента Първанов като проводник на руските имперски интереси, а премиера Станишев като човек, който едва ли не им се противопоставя. Детайлният поглед обаче показва, че това съвсем не е така и доказателството е във факта, че точно по най-важната тема – енергийната стратегия, двамата нямат никакви видими разминавания и работят в пълен синхрон.

Само че как би успял Станишев във Вашингтон едновременно да запази имиджа си на, ако не антируски, то поне не толкова силно проруски настроен политик, ако в същото време не се съгласи като министър-председател да предприеме реални мерки за отслабване на руското енергийно влияние?

В случая гръмкият скандал му дава възможност да се измъкне с обяснението, че, видите ли, подложен е на силен натиск, а предстоят избори…..Изобщо, създава се ситуация, при която в очите на всеки нормален политик на Запад изрази като “гъвкавост”, “компромис”, “отлагане във времето”, изглеждат ако не напълно оправдани, то поне напълно разбираеми.

Това мое предположение може и да прозвучи като някаква конспиративна теория, но в историята на политиката подобни отвличащи вниманието ходове съвсем не са редки. И всъщност истината ще се разбере сравнително скоро, когато се видят реалните последствия от сегашния скандал между президента и премиера. Ако скандалът е истински, то заедно с очаквания силно критичен доклад на Европейската комисия за напредъка на страната той би трябвало да доведе до сериозно движение към провеждането на предсрочни избори в страната. В противен случай ще си остане поредната буря в чаша вода.   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: