БРЮКСЕЛ ЩЕ НИ ОПРАВИ, АМА ЧАСТИЧНО…..

юни 13, 2008 at 6:28 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

 

 

13.06.2008

 

/Фили/ В сряда тази седмица стана известно, че Европейският съюз въвежда софтуерна система за директен контрол на проектите, изпълнявани в България с европейски пари, включително върху действията на българската администрация, свързани с рапределението и контрола на средствата. В същото време дни преди появата на поредния европейски доклад за напредъка на страната се смята, че вероятно в чисто политически план той няма да бъде толкова силно критичен и да доведе до политически сътресения.

В интервю за британския вестник “Файненшъл таймс” по-рано премиерът Сергей Станишев буквално се помоли на Брюксел да не отива докрай в критиките си, защото това може да доведе до падане на правителството и “да стимулира прояви на политически екстремизъм”. Както стана ясно, под тази стряскаща формулировка Станишев има предвид евентуалната активизация на партия “Атака” и развитие в обществото на изповядваните от нея антиевропейски позиции и настроения.

Бившият премиер Иван Костов, лидер на една от опозиционните десни формации, оцени изявлението на Станишев като недостойно и го нарече политически хленч.

Така или иначе обаче директна възможност да се стигне до предсрочни избори в България все още не се вижда.

 

– Пламен, България е първата страна, в която се очаква Брюксел да въведе система за директен контрол върху разплащанията с европейски пари. Как според теб трябва да се оцени тази новина и какво е политическото послание, което се съдържа в нея?

 

– В чисто технологичен план, Фили, новината е добра. Тя означава, че – поне до голяма степен – парите от европейските фондове ще могат да стигат наистина до тези, за които са предназначени и ще се използват наистина за това, за което се дават.

В политически смисъл обаче новината е ужасяваща. Истинското послание в нея към управляващите политици, а донякъде и към опозицията в България, се състои от няколко елемента – ние не вярваме на управляващите, защото те не се справят; ние не вярваме, че ще се справят, въпреки реформите или обещанията за реформи, които се опитват да въведат в момента; ние ще ги контролираме директно, защото те не могат да се контролират сами, а и очевидно в страната няма опозиционна или друга обществена сила, която да ги контролира.

Възможността всеки чиновник в Брюксел, дори да се намира на най-ниска позиция в йерархията, през своя компютър да контролира всяко решение на управляващите в България, дори те да се намират на най-висока позиция в йерархията, означава пряко да се въведе ограничение на суверенитета на българското правителство. Наистина, частично ограничение, защото се отнася само до разпореждането с европейските финанси. Но ограничение, което със сигурност би накарало всяко друго правителство на всяка друга държава веднага да си подаде оставката. В случая констатирам частичната загуба на суверенитет като факт, но ако трябва да го оценя емоционално, то оценката ми ще е положителна и причините за това са поне две. Едната е споменатото вече очакване по този начин европейските пари наистина да заработят в полза на хората в България. Другата е, че решението  изглежда като първата стъпка към реализация на отдавна и при това – доста масово – битуващото сред българите мнение, че като ни вземат под крилото си, Европа ще намери начин да оправи нашите глупости. В този смисъл въвеждането на системата за контрол не би трябвало да предизвика силни антиевропейски настроения в страната. Макар че има две сили, които могат да се опитат да провокират такива настроения, като ги насочат в своя полза. Едната от тях е именно партия “Атака”, с която Сергей Станишев вече се опита да изплаши Европа, а другата – партиите от сега управляващата тройна коалиция, най-вече самата БСП. Само че, поне за момента съм сигурен, че БСП няма да прибегне до такава стъпка.

 

– Защо? Подобна реакция срещу застрашения национален суверенитет би се вписала доста добре в представата за националноотговорна партия, която социалистите се опитват да изграждат за себе си…..

 

– Да, но прекият им интерес в момента е точно обратен. Те искат да изкарат докрай мандата, като минат през колкото може по-малко сътресения, за да останат във властта и след това. Истината е, че заради доста немощното състояние, в което се намира гражданското общество в България, въвеждането на системата за директен корнтрол всъщност ще донесе по-малко публични поражения върху имиджа на това правителство, отколкото ако Европейският съюз открито каже, че въвежда предпазна клауза. Парадоксът е до голяма степен в самата формулировка, в звученето на израза. Защото иначе предпазната клауза като такава се отнася само и единствено до признаването, или по-точно – непризнаването, на решенията на българските съдилища от европейските, нещо, което едва ли засяга пряко интереса на всеки отделен български гражданин. Но въвеждането на “предпазна клауза” звучи унизително от гледна точка на БСП и би било прекалено ясен сигнал към цялото общество за недоверието на Брюксел. Докато въвеждането на някаква си “софтуерна система” съвсем не звучи така. Особено като се има предвид, че по-голямата част от електората на социалистите по разбираеми причини така или иначе трудно прави разлика между софтуер и софистика.

 

– Опозицията обаче може да използва това като коз не срещу Евросъюза, а срещу самите управляващи…..

 

– Може и  вероятно ще се опита да го използва. Само че ще се затлачи в обяснения заради самия характер на материята. От гледна точка на опозицията много по-чист би бил вариантът с въвеждане на официална стандартна предпазна клауза. Знае се, че българската опозиция се намира в безпомощно състояние, затова на нея и трябват една-две здрави опорни точки, а не мек софтуер. А и липсват всякакви  гаранции, че дори да се стигне по някакъв начин до предсрочни избори, нещо в системата наистина ще се промени сериозно. Още повече – след случилото се преди седмица на частичните избори в Сандански, всички – и опозиция, и управляващи, изглеждат стреснати от мащаба, до който се е развила системата за купуване на гласове в страната и са наясно, че този проблем трябва да бъде решен преди, а не след парламентарните избори.

 

– По този повод президентът Георги Първанов дори се застъпи за сериозни мерки, свързани с промяна на самото политическо статукво в България чрез промени в избирателната система. Как се възприемат неговите идеи?

 

– Президентът Георги Първанов, който е по върховете на българската политика поне от 94-та година насам, всъщност с право се възприема от мнозина като част от проблема, а не като част от решението му. Той лично е отговорен за много негативни събития, случили се тук – например безумията, сътворени от кабинета Жан Виденов, които подкрепяше като председател на парламентарната група на БСП, демонстрациите в подкрепа на Слободан Милошевич, които организираше като лидер на опозицията по-късно, пълната енергийна зависимост на България от Русия, за която работеше като президент. Но той е отговорен не само за отделни събития, а и за съществуването на системата от лоши политически практики. Отговорен е за тоталното налагане на популизма и клиентелизма в политиката, следствие от които е и схемата за купуване на гласове, отговорен е за мимикрията и лъжата като личен и групов политически стил, за продължаващото влияние на хората от бившите тайни служби, а оттам и за мафиотизацията на българския политически живот. Така че едва ли Първанов е най-добрия пример на искрен радетел за безспорно необходимата промяна на българската политическа система.

Лошото е, че като искрен радетел, способен да направи такава промяна, засега не може да се посочи и някой от другите политици или някоя партия като цяло. А най-лошото е, че дори Европейският съюз няма как да въведе подходящ за целта софтуер и да ни оправи наистина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: