Ромски проблеми-2: ДА РИТНЕШ ЩРАУСА – ОСОБЕНОСТИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛИЗЪМ

май 14, 2008 at 8:43 am (ОТ АНТИПОДА-анализи за SBS, 2007) (, , , , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България  

 

24.08.2007

 

/Фили/ За опасност от засилване на етническото напрежение в България и развитие на фашизоидни тенденции предупреди министърът на вътрешните работи Румен Петков в началото на тази седмица.

Предупреждението идва като следствие от процесите, развили се през последните десетина дни, след избухналите по-рано вълнения в софийския квартал “Красна поляна”.

Тогава голяма група роми потрошиха заведение в квартала, при което пострадаха четирима души. Смята се, че атаката е била провокирана от случай на сбиване преди това, когато роми са нападнати и пребити от група скинхедс. На следващата вечер, афектирани от съобщения, че скинари от цяла София готвят наказателна акция, големи тълпи роми, въоръжени с колове, ножове и други подръчни средства обявиха, че ще се погрижат сами за своята защита, след като полицията не предприема нищо.

Всъщност полицията получи сериозни критики от всички страни за своето бездействие. По време на конфликта полицаите изглеждаха повече объркани, отколкото способни за адекватна намеса, а заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков твърдеше, че в случая става въпрос за инцидент с битов привкус и това по никакъв начин не може да се отрази върху етническия мир в страната.

Тези негови твърдения бяха опровергани от прекия му началник – министър Румен Петков, който заяви този понеделник, че полицията ще е безкомпромисна към всички опити за нарушаване на етническия мир в България.

Междувременно обаче се случиха и други събития, които изглежда принудиха управляващите най-после сякаш да започнат да си отварят очите за ставащото и –поне донякъде – да наричат нещата със собствените им имена.

Една малка, но активна националистическа партия – Български национален съюз – обяви, че готви създаването на “Национална гвардия” от граждански доброволни отряди за самозащита. В същото време ромски лидери предупредиха, че ако такава “гвардия” наистина се появи, то ромите също ще изградят свои подобни отряди.

“Това вече създава опасност за нарушаване на етническия мир” – каза Румен Петков след среща при президента Георги Първанов, в която взе участие и шефа на Националната служба за сигурност. От своя страна прокуратурата се самосезира и започна разследване по законността на обявеното създаване на Национална гвардия от една политическа партия, като трябва да се произнесе по случая в срок до един месец.

 

– Пламен, ако прокуратурата наистина се произнесе чак след един месец, това ще съвпадне на практика с началото на предизборната кампания за общинските  избори в България. Има ли според теб някаква връзка между разрастващата се вълна от националистически страсти и кампанията за изборите?

 

– Мнозина политици и наблюдатели в България смятат, Фили, че такава връзка съществува и тя е съвсем пряка. Като факт в подкрепа на това твърдение се сочат например амбициите на един от активните участници в събитията от последните дни, ромският лидер Цветелин Кънчев, да получи място на общински съветник в Столичната община. Други пък виждат и нескривано желание от страна на сегашният софийски кмет Бойко Борисов, който също играе немалка роля в последните развития, да привлече към себе си част от ромските гласове. Намерението на – както ти я определи – малката, но активна националистическа партия “Български национален съюз”, да изплува от политическото нищо също не е за пренебрегване. От своя страна пък тази същата партия излезе с декларация, в която казва, че има сериозна криза в политическото ръководство на МВР, но че вместо да се занимава с истинските проблеми, министър Румен Петков “води вътрешни борби с опонентите в собствената си партия БСП”. Появи се дори и цинична версия, според която ромите едва ли не са провокирали събитията, за да напомнят за себе си и гласовете им да бъдат купени по-скъпо на изборите.

Тази версия спокойно може да се пренебрегне, но всички останали фактори в по-голяма или по-малка степен вероятно играят някаква роля.

Но аз смятам, че ако разглеждаме нещата само на това ниво, като проява на някакви предизборни амбиции, ще си останем далеч от истината. Твърде слаб изглежда всеки един от тези фактори поотделно, пък дори и взети вкупом, за да се заемат с нещо толкова значимо като реалното разиграване на картата с развитието на истинско етническо напрежение във вече европейската държава България. Подобни ходове в политиката обикновено се разиграват от доста по-големи играчи. Малките само могат да хвърлят раздадените карти, след като големите са направили съответните анонси.

 

– Имаш предвид, че някой друг, по-голям и по-значим политически фактор оказва влияние за развитието на тези процеси?

 

– Да, така предполагам. Ако наистина в момента сме свидетели на изкуствено разпалване на етническо напрежение, то изборът на конкретния период, който съвпада с кампанията за местния вот, в случая ми изглежда само като димна завеса. Или като онези топлинни ракети, които бойните хеликоптери изхвърлят постоянно, за да отклонят евентуалното нападение с ракети “Земя-въздух”.

Разпалването на етническа омраза, насъскването на една група хора срещу друга група хора, създаването на фашизирани паравоенни формирования, демонстрираното безсилие от страна на полицията, бавната реакция от страна на другите “компетентни” – както самите те се определят – правораздавателни органи…..Всичко това не е по възможностите нито на Цветелин Кънчев, нито на Бойко Борисов, нито на Боян Расате, одиозния лидер на Българския национален съюз, нито дори на шефа на МВР Румен Петков. Всички те изглеждат само пионки в играта.

 

– Но ако целта не е свързана с изборите, каква е тогава? И може ли всичко това да е плод просто на случайно струпване на различни обстоятелства, от които най-гъвкавите просто се възползват?

 

– Дали е плод на случайност ще се разбере със сигурност малко по-късно, когато се видят конкретните ефекти в българския политически живот или когато и ако институциите предприемат истински необходимите стъпки за решаване на проблема.

Засега обаче нещата не изглеждат случайни и целта според мен е една – създаване и поддържане като цяло на по-високо ниво на напрежение в България, което означава и “подобряване” възможността за влияние от страна на външни фактори с определени интереси.

Подобна схема, макар и при други условия, в съвсем различна политическа и обществена среда, а следователно и по различни от сегашните механизми, но със същата цел, беше реализирана в средата на осемдесетте години в България и досега е известна като тъй наречения “възродителен процес”.

 

– Чии според теб са тези външни интереси?

 

– Единствената сила в момента, която има реален интерес от нагнетяване на напрежението в България е Путинова Русия.

Съвсем наедро ще нахвърлям някои от доводите, които ме карат да мисля така.

От една страна ескалацията на руските имперски амбиции в международния живот, подплатена с голяма торба натрупани напоследък петро-и-газови долари, е видима с просто око.

Един от основните интереси на тези руски амбиции е свързан с максималното разбиване на единството вътре в Европейския съюз – мощна икономическа, политическа, а, заедно с НАТО, и военна организация, която изведнъж, с приемането на България и Румъния, се оказа практически изцяло на западните руски граници.

България, по ред причини, които включват не само икономическа немощ, но и редица особености на националния характер, история и политика, всъщност е най-слабото звено в Европейския съюз от руска гледна точка.

В същото време България е и европейската страна с най-силно запазеното проруско лоби, следователно с най-големи възможности да бъде манипулирана.

 

– Няма ли обаче противоречие в това, че от една страна говорим за прояви на български национализъм, а от друга – че тези прояви са в интерес на една чужда сила?

 

– Всъщност не. И това може да стане съвсем ясно, ако се взрем в някои от спецификите на тъй наречения български национализъм.

Първата негова особеност е, че в България национализмът е ляв, а не десен, макар на моменти да се опитва да се прикрива като десен. Националистите тук като правило са против процеса на приватизация, против свободния пазар, против някои основни демократични принципи и ценности.

Този български национализъм досега се е обявявал, по един или друг повод, практически против всички съседни на България страни. Обявявал се е против членството на България в НАТО и Европейския съюз. Против разполагането на американски бази в България. Против участието на български контингенти в Ирак и Афганистан. Всъщност – против какво ли не.

Нито веднъж обаче представителите на този български национализъм, и затова аз неслучайно казах “тъй наречен”, не са промълвили и дума срещу руската окупация на страната и налагането на комунистическия режим по руски образец преди шейсет години. Не са се обявили за цялостно отваряне на документите на бившите комунистически специални служби, от които ясно ще се види пълната зависимост както на самите български служби от руските, така и на държавата като цяло. Не са се обявили против политиката на 99-процентова енергийна зависимост на България от Русия в настоящия момент. Не казаха нито дума, когато преди месеци руският външен министър определи България като “руския троянски кон в Европейския съюз”.

В случая всъщност става въпрос за псевдонационалистически формирования, които нямат ясна цялостна и последователна идеология, никнат като гъби след дъжд когато от тях има нужда и после потъват в забвение. Разбира се, от това техните действия не стават по-малко опасни в конкретен момент, когато са насочени срещу етническия мир и експлоатират немалкото натрупани в обществото предразсъдъци спрямо малцинствата.

     

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: