Скандалът в МВР: ГАДНО, ПО-ГАДНО, НАЙ-ГАДНО

март 28, 2008 at 5:38 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България  

28.03.2008 

/Фили/ Започналият през миналата седмица в България скандал покрай арестуването на  заместник-шефа на Главна дирекция Борба с организираната престъпност в МВР Иван Иванов продължава лавинообразно да се разраства. Иванов бе задържан, след като опозиционен депутат разпространи документи и записи от телефонни разговори, направени със специални разузнавателни средства, които уличават висшия полицейски служител в контакти с организираната престъпност и изнасяне на служебна информация в тяхна полза. Във връзка със случая бяха обвинени още двама полицейски служители, но досега те все още не са дали показания.

Междувременно в началото на тази седмица за 72 часа бе прибран в ареста бившият Главен секретар на МВР Илия Илиев по обвинение, че незаконно е издал разрешение телефона на Иван Иванов да бъде подслушван. Това стана повод прокуратурата да обяви също, че започва проверка по законноста на използването на Специални разузнавателни средства от МВР през последните две години.Илия Илиев, който по-рано бе призован пред Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, отказа да се яви с аргумента, че казаното там може да бъде използвано срещу него, тъй като вече има повдигнато обвинение. За сметка на това обаче друг един бивш генерал от вътрешното министерство – Ваньо Танов, в сряда застана пред комисията и изнесените от него данни явно са били достатъчно сериозни, след като доведоха до решение стенограмата от заседанието да бъде незабавно изпратена на прокуратурата за разследване.

Както стана ясно, пред парламентарната комисия Ваньо Танов, бивш шеф на Главна дирекция Борба с организираната престъпност, е изнесъл данни, че при по-раншни разработки на свързани с наркобизнеса в България лица, те са споменавали вътрешния министър Румен Петков с прякора “Запалката”. Има също информация за негови нерегламентирани контакти с хора от подземния свят. Имената на други двама политици – Дъбов и Велчев, също са споменати по време на изслушването на Ваньо Танов в Парламента. Обвиненията към тях са за саботиране на операции на специалните служби, свързани с данъчни измами. Смята се, че в случая става въпрос за депутатите Димитър Дъбов от БСП и бившият финансов министър, сега депутат от НДСВ Милен Велчев.

След като вчера самият Румен Петков бе изслушан пред вътрешната парламентарна комисия, съмненията за извършени от висшето ръководство на МВР престъпления само се засилиха, включително сред депутатите от управляващото мнозинство.

Премиерът Сергей Станишев по-рано каза, че случващото се не трябва да бъде разглеждано като скандал, а като “оздравителен процес в системата на МВР”. В известна степен той защити вътрешния министър Румен Петков, но не пропусна да добави, че раследването на прокуратурата ще покаже за какво в действителност става въпрос и ако има виновни лица, те ще си понесат последствията, независимо какъв пост заемат. 

– Пламен, в хода на скандала – или на “оздравителния процес”, ако използваме определението на премиера – и министър Румен Петков и Главният секретар  Валентин Петров направиха внушения, че той е предизвикан от злонамерени сили, чиято истинска цел е не толкова сваляне ръководството на МВР, колкото сваляне на правителството. Как коментира Сергей Станишев тази тема? 

– Всъщност премиерът не коментира тази тема, Фили. Той изобщо не даде вид да е притеснен от ставащото, в смисъл – да го чувства като заплаха за правителството. И вероятно е прав да не е притеснен, защото, обективно погледнато, нещата се развиват в негова полза.  

– Това мнение може би ще прозвучи странно на някои наши слушатели, като се има предвид до какви нива стигна вече разследването и какви могат да бъдат последствията от това. 

– С думите си, че “в МВР нещо очевидно куца” и че обществото трябва да гледа на ставащото “не като на скандал, а като на оздравителен процес в МВР”, Сергей Станишев изигра своя лесен ход, с който на практика блокира всякакви възможни претенции към правителството изобщо и към себе си лично. Нещо повече, той се поздрави сам за идеята да бъде създадена Държавната агенция за национална сигурност, като в нейния състав се включи и службата за контраразузнаване, която доскоро беше под шапката на МВР. Точно тази служба сега е в основата на  провежданото разследване и арестите на висши полицейски служители. Така че премиерът е сух.

Ако Сергей Станишев има истински проблем, той се казва Румен Петков. И това е ясно доста отдавна. Неслучайно в сряда коментатори припомниха, че думите на Станишев – “нещо куца в МВР”, всъщност са първата критика изобщо, отправена от него към вътрешното ведомство от 2005-та година насам. Въпреки немалкото съществуващи поводи.

Това показва, че Сергей Станишев вече започва публично да се еманципира от своя министър, който държи прекалено много власт.

Веднъж той има власт като шеф на силово ведомство, което разполага и със сериозни информационни възможности. Втори път – има вътрешнопартийна власт в БСП, като дори се смята, че е основен източник на средства за кампаниите на социалистите. Третото ниво на власт изглежда е в чисто психологически план. Премиерът Станишев, който е амбициозен политик, но и човек с по-деликатна природа, още от момента на влизането си в голямата политика е респектиран, ако не и комплексиран от Румен Петков с неговото мачистко поведение и невъздържан сарказъм.

В този смисъл както и да завърши сегашният скандал, Сергей Станишев ще бъде на печалба, защото най-малкият ефект от него може да бъде постигане поне на баланс в тези му сложни отношения с вътрешния министър. 

– Казваш, че Румен Петков е най-големия проблем на Станишев, защо тогава той го защитава публично дори в разгара на скандала? 

– Ами нека направим аналогията с един друг Румен, който през миналата година създаде също сериозни главоболия на Сергей Станишев – бившият вицепремиер и министър на енергетиката Румен Овчаров. В разгара на скандала с него Станишев го защитаваше публично и дори го заведе в Москва да подпише важни договори, които гарантираха енергийната зависимост на България от руските доставки. Малко след това първо го отстрани временно, а после го уволни с уклончиви обяснения. Нищо чудно и сега схемата да е такава. Още повече вчера, след изслушването на министър Румен Петков в Парламента, една от идеите на депутатите беше точно да се предложи на премиера поне временно да отстрани на вътрешния министър – докато трае цялостното разследване на прокуратурата. Тази идея засега не мина, но не се знае утре какво може да стане.

Това е и другата причина за изчакването от страна на Станишев – фактът, че сегашната история все още се намира на междинен етап. Постоянно продължава да се появява нова информация, всеки ден в скандала се оказват замесени нови и нови хора, които се намират от различни страни на барикадата, балансите се сменят динамично, така че премиерът не може все още да излезе с някаква крайна позиция.

Например след като в сряда Станишев защити, макар не толкова категорично министъра си, още в четвъртък Румен Петков попадна под нова атака – този път заради разконспирирането на агент под прикритие, който от дълго време работи в подземния свят. Ето как стана това.

В изявленията си пред парламентарната комисия Ваньо Танов е споменал името на бившата барета Алексей Петров като организатор на среща между  министъра на вътрешните работи и двама души от подземния свят в Дупница, известни като братя Галеви. В четвъртък министърът излезе с обвинения срещу Танов, че е разконспирирал Петров. Това обаче веднага се обърна като бумеранг срещу него, тъй като се оказа, че Танов по никакъв начин не е споменавал принадлежността на Алексей Петров към службите и работата му като агент под прикритие – нещо, което лесно може да се провери от стенографските записи. Така че самият министър се оказа в положението на човек, разкрил един от най-успешните агенти през последните години. Тази част от скандала тепърва предстои да се разгаря и то вероятно в не особено блогоприятна за Румен Петков посока.  

– Пламен, отстрани човек остава с впечатлението, че в този скандал, който се смята, че може да бъде и очистителен за службите, се действа все пак с доста нечисти методи. Така ли е наистина? 

– Аз бих казал, Фили, че за съжаление в случая не сме свидетели на борба между доброто и злото в класическия му вид. Не виждаме сблъсък между “доброто” и “лошото” ченге, в който доброто ще победи, макар и трудно. Дори и да се стигне до някакви позитивни резултати от скандала, пораженията ще бъдат сериозни. И казвам това не защото смятам изваждането на истината за състоянието на МВР и за механизмите на работа на ведомството за излишни. Напротив, подобен дебат трябваше да бъде реализиран много, много по-рано и да стигне до по-големи дълбочини.

За съжаление обаче виждаме ясно, че манталитета на хората, и бивши и настоящи, които работят или са работили в МВР – става въпрос за началници и висши служители, които в момента са на силно течение – си е останал все същия ченгеджийски манталитет отпреди 89-та година, независимо дали политически те се числят към управляващите или към опозицията. Каква е картината?

“Добрите” изнасят данни от разработки, за които се оказва, че са получени чрез незаконно подслушване и най-вероятно самото им изнасяне е станало по незаконен начин. В тях обаче се съдържат истински сведения, или поне силно достоверни  податки, за връзки на висши полицейски чинове с престъпния свят. Висшите полицаи в ролята на “лошите” започват да се защитават, но това става в стил “жалък компромат” от времето на Държавна сигурност.

Така обществото научава гадни неща за “добрите” и гадни неща за “лошите”. От което започва да му се гади и дори ако накрая работата се замаже, част от обществото може би ще въздъхне облекчено. А ако не се замаже, ще продължи да гледа със силно подозрение на следващите назначени висши полицаи, за които с право ще предполага, че са излезли от същото котило, само имената им са различни.  

Реклама

4 коментара

 1. ani__899 DUPNICA said,

  А ,,ЗАПАДНИТЕ ” ЖУРНАЛИСТИ ДА СИ СНИМАТ ТЕХНИТЕ ДЕЦА ПСИХОПАТЧЕТА “ДЕТО СИ ГИ ОТГЛЕЖДАТ В ТЯХНОТО СИ ОБЩЕСТВО,А НЕ САМО ДА ИСКАТ И ,,РАЗУЗНАВАТ” КАКВО ПРАВИМЕ НИЕ-БИЛО ЧРЕЗ ПРАЩАНЕ НА УЖ АКТИВИСТИ НА ЛИЧНИ НАЧАЛА ,ДА ГИ ВНЕДРЯВАТ ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА-УЖ ДА УЧЕЛИ БЪЛ.ЕЗИК…,А ТЕ ГО ЗНАЯТ ПЕРФЕКТНО..И Т.НИНАЧЕ КОИ ЗНАЕ КАКВА СЕНЗАЦИЯ Е СТАНАЛО-НЯКОЙ СЕ СРЕШНАЛ С НЯКОЙ…,А АКО НЕ БЕШЕ РАЗБРАЛО ОБЩЕСТВОТО…………,,ИЗНЕВЯРАТА НЕ Е СТАВАЛА-НАЛИ ТАКА??…ХАЙДЕ ,ХАЙДЕ ИЗЛАГАТ СЕ ВСИЧКИ.КАРАЙТЕ МАЛКО ПО-ЛИБЕРАЛНО!
  # ani__899 DUPNICA 28 март 2008

  САМО щЕ ВИ КАЖА -НЕ ПЛЮЙТЕ ПО ,,МОМчЕТАТА”,ЗАЩОТО КОГАТО ,,ДАРЯВАТ ПО ДОМОВЕТЕ И ДЕЦКИТЕ ГРАДИНИ ЗА КОЛЕДА ИЛИ ПРОСТО ЕЙ ТАКА ,И ОПРАВИХА ГРАДИНКИТЕ ,МРЪСОТИЯТА ПО УЛИЦИТЕ,РЕМОНТИРАТ УчИЛИщАТА В МОМЕНТА-НЕ ВИЖДАТЕ ВИЕ ,,СОФИЯНЦИ”.ВСЕ ПАК И ДА СА ДАВАЛИ ПАРИ НА НЯКОЙ-ОТГОРЕ-ТЕ СА ПРИ ВАС В СОФИЯ .ПРИ ВАС СЕ ХАРЧАТ ТЕЯ ПАРИ -А ВИНАГИ Е ИМАЛО КОЙ ДА ВЗИМА И КОИ ДА ДАВА-ТАКА чЕ НИщО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!!А В МОМЕНТА СЕ ,,ИЗКУПВА ЖЕРТВА-НО НЕ СЕ ЗНАЕ КОЯ щЕ Е ТЯ?!НО СЪМ УБЕДЕНА ,чЕ КОЙТО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА НАПРАВИ ПАРИ ИЛИ ДА ВЗЕМЕ -НЯМА ДА ОТКАЖЕ!НЕ БЪДЕТЕ СМЕЛИ ,ЗАТОВА В СВОИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ И ПЛюВАНИЯ!!!!

 2. nicole7 said,

  Скандалът в МВР тръгна от ключето „Куйович“. За да замажат скандалът дори изкараха Куйович като вербуван агент на МВР (ето факти)
  „Соченият за наркобос сърбин Будимир Куйович вероятно не е знаел, че е част от оперативната комбинация на МВР, заради която си подаде оставката главният секретар на министерството Илия Илиев. Куйович, който бе експулсиран от България през февруари 2005 г. заради производство на синтетична дрога, трябвало отново да бъде пуснат у нас, за да помогне на МВР в борбата с наркобизнеса. В това бил убеден и Илиев, който разписал разрешителното за пребиваване на сърбина, което пък бе издадено от ОДП Разград. Но след като той се завърнал, никой повече не го следял, за да стигне до нови разкрития. Пред „24 часа“ вчера Куйович изрази сериозни опасения, че може да бъде убит от ръководители на наркопазара, след като се заговори, че е вербуван от МВР. И отрече да е помагал на властите.“
  Истината е, че е спрял да си плаща там, където трябва или сумата е била многократно увеличена.
  Много се разсмърдя този случай, но държавата ни смърди отдавна, че ние живеещите в нея…
  Има една приказка, че целта оправдава средствата… Трябваше да се обяви Вот на недоверие към правителството и това правителство трябваше да си отиде (както и ще стане по моему).
  А къде е гражданското общество в случая?
  Стига сме се оплаквали, че политиците ни били виновни, такива и онакива (не ги оправдавам), но ние сме си ги избрали с нашето негласуване. Крайно време е народа да иска сметка на всички управляващи и тук идва въпроса Как?! Като не си мълчи и говори за проблемите в първо число; като изисква наказание за тези, които правят закони, а първи те ги нарушават.
  Ние живеем в тази държава и ако искаме децата ни също да живеят тук и да не се обезличим като нация (накъдето сме тръгнали) трябва да се събудим, нещо да ни събуди от тази летаргия. Като начало вместо да си чешим езиците и пръстите по клавиатурите (това е само като предложение) могат да се поставят банери водещи към сайтове „Не на корупцията и насилието! Не на ниското образование и детската смъртност! Не на лошото образование и здравеопазване! “ Не е трудно да се създадат такива сайтове, биха могли да се включат и телевизии (въобще всякакви медии) да се обсъждат директно случаи от нашето ежедневие, с които се сблъскаме всекидневно. Да се създадат отворени безплатнви телефони и хората да бъдат информирани, че могат да изразят мнението си и това мнение ще бъде чуто!

 3. Апостол Апостолов said,

  Гадно е меко казано. Този скандал е нещо нечувано и невиждано в цялата история на световната криминалистика.

 4. гравитон said,

  Апостоле, който има уши чува, който има очи вижда, който има ум разсъждава! И най вече не забравя случайте в световната криминалистика за обвинени ,най-високо поставени политици от Италия, Япония, САЩ и др. за връзки със световната мафия! Защото и мафията (престъпния свят) също се глобализира!
  Според мен така наречения „скандал“ си е много готино активно мероприятие за очистване на българското общество! Време е да разберем ще ставаме ли нормална, демократична държава в която управляват партии и политици!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: