НАМЕРИ ЛИ СДС СВОЯ БАРОН МЮНХАУЗЕН?

март 18, 2008 at 11:29 am (ОТ АНТИПОДА-анализи за SBS, 2007) (, , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България  

19.07.2007 

/Фили/ Една от основните десни партии в България – Съюзът на демократичните сили, има нов лидер. Бизнесменът Пламен Юруков бе избран на председателския пост от проведената в неделя 17-та извънредна Национална конференция на СДС. Той смени на това място бившия президент Петър Стоянов, който ръководеше партията през последните две години.

Стоянов, заедно с цялото ръководство на най-старата дясна партия в България, подаде оставка, след като на изборите за евродепутати през май СДС получи катастрофален резултат и не успя да изпрати нито един свой представител в Брюксел.

В приетата от конференцията политическа резолюция делегатите записаха, че ще работят за провеждането на предсрочни избори в страната и за създаване на общ десен управленски модел. Декларирана бе също готовност за радикална вътрешнопартийна промяна и развитието на СДС като демократична дясноцентристка партия.

В своето изказване пред конференцията новият лидер Пламен Юруков заяви, че главният избор в момента пред СДС е изборът между инерцията и развитието. Той уточни, че ще се ангажира с ясна реформа в управлението на партията, така че нейната структура да стане хоризонтална и демократична, а клубовете по места – по жизнеспособни.

Юруков не каза категорично какви възможности вижда в процеса на бъдеща консолидация на дясното пространство, но – макар и с уговорки – посочи Демократи за силна България на бившия министър-председател Иван Костов като най-близък потенциален партньор. В същото време той премълча изцяло позицията си по въпроса за евентуалното сътрудничество с ГЕРБ – партията на столичния кмет Бойко Борисов, която прави усилия да се впише в българското дясноцентристко политическо простванство, но мнозина я възприемат като твърде популистка, за да бъде истински дясна партия.

Самият Пламен Юруков е непознато в политиката лице. Той има философско образование, но иначе е човек със сериозни позиции в бизнеса с кафе и демонстрира разнообразни интереси, като издава списание “Философски форум” и е президент на българската федерация по айкидо.

Коментарите от страна на политическите наблюдатели за избора на Пламен Юруков в момента са все още твърде сдържани. Задължително се посочва, че по-реалистична преценка за бъдещето му в политиката ще може да се направи, когато се оценят предприетите от него действия в следващите два-три месеца и най-вече – когато станат ясни резултатите от предстоящите през есента местни избори.  

– Пламен, може би наистина е твърде рано за по-категорични мнения, но все пак – как според теб може да се оцени този избор на фона както на другите кандидати за лидерския пост в СДС, така и на трудната ситуация, в която през последните години се намира партията? 

– Аз лично, Фили, приемам избора на Пламен Юруков като добър ход. 

С което изобщо не искам да кажа, че той със сигурност ще успее да консолидира и разшири електоралното влияние на партията, ще успее да тушира съществуващите вътре в нея разнопосочни виждания за бъдещето, ще успее да спечели кой знае какво на местните избори през есента или ще се окаже силен фактор за консолидация на умиращото дясно пространство. Всичко това може да се случи, но може и да не се случи.

Като казвам, че ходът е добър, имам предвид три неща.

От една страна това е личното ми впечатление за индивидуалните качества на Пламен Юруков. Той изглежда като човек със собствено мнение, което умее ненатрапчиво да устоява, човек сдържан, но без да е затворен, човек с усет за ситуацията, без да стига до дребно сметкаджийство.

Второто ми основание се базира на съдържанието и политическата преценка за стойността на досега декларираните от него принципи. Най-важно в тази посока ми изглежда виждането му за ролята на отделния човек и ролята на държавата в обществения живот. За да съм точен, ще си позволя в случая малко по-дълъг цитат от едно интервю на Пламен Юруков, дадено непосредствено след неговото избиране на лидерския пост в СДС. В интервюто той заявява:  Принципите и критериите са ясни. Ние вече започнахме да заявяваме нашата идеология – ние сме за свобода на личността. Нашите ценности свобода и справедливост се различават много от тези на социалистите. Следващият критерий, по който една партия се определя дали е лява или дясна, е държавата – дали тя е майка на  гражданското общество, дали е господар на икономиката. Нашият девиз е „Свобода – колкото може повече, държава – само колкото е необходимо“.

Тази негова позиция впечатлява по две причини. Първата е защото българската държава продължава да се възприема сама, да внушава у хората впечатлението, а и да се държи така, сякаш е ако не господар, както беше по тоталитарно време, то поне някакъв началник на своите граждани. Някои отиват по-далеч, като казват, че често влиза в ролята и на откровен рекетьор спрямо гражданите.

Втората причина е, че това поведение в по-малка или в по-голяма степен се запазва при всички управляния от 90-та година насам, независимо дали те са леви или десни. Нека само си спомним, че дори при управлението на Иван Костов, което се смята за най-дясното досега, тезата за необходимостта от “укрепване на държавността” имаше приоритет.

Толкова по второто – а третото ми основание да смятам, че изборът на Пламен Юруков като цяло е добър ход, е свързано с факта, че другите трима претенденти за лидерството на СДС изглеждаха или напълно политически безпомощни, или прекалено обвързани с конкретни странични интереси. 

– А какви са основните предизвикателства пред новия председател на СДС и как ти изглеждат шансовете му да се справи с тях? 

– При всички случаи промяната на партийната структура, нейната трансформация от пирамидален на хоризонтален принцип, е необходима посока на работа. Неслучайно това беше многократно подчертано от Пламен Юруков и изглежда делегатите на конференцията правилно го разбраха, защото в новоизбрания Национален изпълнителен съвет на партията сериозно преобладават хора от местните структури. Очертаващ се проблем в случая е позицията на софийската организация, която имаше водеща роля в партията досега. Публична тайна е обаче, че в нея доминират позициите на общинските съветници от СДС, които пък от друга страна са обвързани с разнообразни, често противоречащи на принципите на самата партия частни интереси. И това е много деликатно казано.

Та как ще се развие вече очертаващата се “война” на тази плоскост е много трудно да се прогнозира. Още повече хората от провинцията, които са в новото ръководство и на които Пламен Юруков ще трябва все повече да разчита, са и доста неопитни в политическите игри на високите нива.

Друго голямо предизвикателство се съдържа в реалната политическа ориентация на електората на СДС. Пламен Юруков в няколко свои изяви, когато говори за промяната на партийната структура, казва, че именно тя внася противоречие, защото структурата е като на лява партия, а електоратът има десни нагласи. Много  вероятно е в бъдещата си дейност той да се сблъска с жестоката реалност, с която се сблъска Иван Костов след основаването на ДСБ, а именно – проумяването на факта, че в България да гласуваш за дясна партий съвсем не означава, че имаш истинско дясно мислене.

За новия председател на СДС изключително трудни стъпки предстоят също в третата основна и неотложна посока на дейност – процеса на консолидация на дясното пространство. Трудностите тук са свързани както с дефинирането на възможните партньори, така и със заглаждането на старите противоречия. Едновременно с това трябва да се предприемат и неотложните в момента политически стъпки, защото животът, както е известно, не те чака да се оглеждаш прекалено дълго назад.   

– В тази посока има като че ли три важни момента – как ще се развият отношенията с ДСБ на Иван Костов, отношенията с ГЕРБ на Бойко Борисов и отношенията с по-малките, сателитни на СДС партии? 

– Що се отнася до малките партии, новият лидер на СДС заема сякаш разумна, макар и все още недокрай изяснена позиция. Той вече каза неведнъж, че ако събираш малко с малко, например едно с едно, то никога няма да ти даде повече от две, което пак е малко число с оглед на реалните нужди на десницата от  разширяване на електоралния потенциал. Без да отхвърля подобен тип партньорства, Юруков даде да се разбере, че предпочита да сборува по-големи числа. И въпросът, който си задават наблюдателите в момента е – какво той има предвид под по-големи числа.

Клюката в журналистическите среди в България гласи, че през последните години, независимо от обвързването си със СДС, Пламен Юруков, като човек от бранша, е снабдявал безплатно с кафе централата на Демократи за силна България. 

Клюката си е клюка, но факт е, че в изявлението си пред Националната конференция Юруков спомена като възможен основен партньор в дясно именно конкурентната досега партия на Иван Костов. Направи го, въпреки че в същото време спомена и тежкия развод, който преживяха СДС и ДСБ преди години.

От друга страна – той не каза нито дума, въпреки очакванията на част от делегатите на конференцията, за възможно партньорство с ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов – нещо, заради което, както се смята, Бойко Борисов е бил повече от разочарован.

Какви са основанията, а още повече – какви са истинските намерения на Пламен Юруков за тези думи и за евентуалните му бъдещи действия е наистина невъзможно да се каже в момента. Със сигурност обаче той ще загуби, ако прекалено много се впусне в изясняване и изчистване на стари и нови сметки и отношения. А начинът да спечели е като държи на основните прокламирани  принципи и спрямо тях разработва и прилага основните си политически ходове.       

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: