БЕДНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

януари 30, 2008 at 8:19 am (ОТ АНТИПОДА-анализи за SBS, 2007) (, , , , , , , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България   

22.06.2007 

/Фили/ Преди шест месеца България влезе в Европейския съюз като най-бедната страна-член с брутен вътрешен продукт на глава от населението в размер на 33 процента от средния за съюза. За сравнение, Румъния имаше 34 на сто.

Тогава икономисти изчислиха, че ако България поддържа постоянен ръст на  брутния вътрешен продукт между шест и осем процента годишно, на страната ще са необходими около 25-30 години, за да достигне сегашното ниво на европейските си партньори. Тази прогноза обаче бе отчетена като твърде оптимистична, защото никой не си прави илюзии, че подобен икономически ръст може да се поддържа толкова години наред. Така че реалистите увеличиха необходимият брой години двойно. Друг е въпросът, че скептиците пък попитаха – какво от това, след като останалите европейски страни през това време също няма да стоят на едно място. Така или иначе, подобен спор изглежда твърде схоластичен от гледна точка на редовия български гражданин, който се интересува от доходите си сега. А те наистина не са за завиждане.

По данни на Евростат към януари тази година страната води и в една друга негативна европейска класация – фиксираната минимална работна заплата в България е най-ниска в целия Европейски съюз. Тя възлиза едва на 92 евро месечно. Средното ниво за европейските страни по този показател се отчита в Гърция и Испания, където минималната заплата е около 680 евро, а далеч напред в класацията е Люксембург с 1570 евро.

В същото време цените на ежедневната издръжка на човек в България са напълно съпоставими с тези в Гърция и Испания и са едва около петдесет процента по-ниски от тези в Германия например.

Затова никак не изглежда случайно, че през последните месеци въпросът за увеличение на доходите все по-често става част от дневния ред на българското общество. Вълната от протести започна да става по-забележима преди месец, точно преди първите официални избори за евродепутати, когато стачката на шофьорите от градския транспорт в София им донесе успех и те получиха на практика двойно увеличение на заплатите си. С подобни искания ги последваха лекари, учители, докери. Дори горските работници от лесничействата излязоха да протестират пред Министерския съвет. Вълнения има и в някои от големите частни фирми като “Шише-джам” в Търговище, комбината “Кремиковци”, а дори и в петролния монополист “Лукойл”. На среща в сряда между правителството, синдикатите и работодателите обаче беше заявено официално, че възможното за тази година увеличение от около 11 процента в реалния сектор вече е реализирано, а в публичния – предстои да се реализира от първи юли с предвидените в бюджета мерки. 

– Пламен, може ли да се очаква протестиращите в България да се задоволят с обясненията на работодателите и правителството? 

– Ако това се случваше в края на една дълга протестна вълна, Фили, вероятно можеше да се очаква постигане на някакво споразумение и намаляване на напрежението. Факт е обаче, че протестната вълна в страната сякаш тепърва започва да набира сили. Е, наистина, лятната ваканция може да се окаже фактор, който да я поотложи, но през есента тя няма да намалее, а ще се увеличи. Особено на фона на предстоящите местни избори – защото, както мнозина вече се досещат, управляващите в момента нямат никакво желание да губят тези избори и вероятно ще бъдат готови на по-сериозни отстъпки.  

– Всъщност какви са основните искания и доколко реалистични изглеждат те? 

– Засега е трудно да се изброят исканията на хората от различните браншове, защото са твърде многобройни и специфични. Някои от протестиращите учители и лекари например искат увеличение от над сто процента, хората от други сфери говорят за поне сто, а има и такива с по-скромни претенции. Като цяло на срещата в сряда обаче двата основни синдиката – КНСБ и Подкрепа, например изложиха по-общите си позиции, според които те смятат, че увеличенията могат да бъдат в рамките между петнадесет до двадесет и пет процента.

Доколко реалистични са подобни искания? Да направим например бърза сметка за положението, в което се намира един учител с поне десетгодишен стаж и добра квалификация. Според правителството, средната месечна заплата на един такъв учител в страната е 402 лева. От тях държавата прибира обратно под формата на различни осигуровки над тридесет процента. Върху останалата сума се начисляват между десет и петнадесет процента данък. И от останалото се плащат 20 процента данък добавена стойност за всяка стока и услуга, която въпросният учител си купи. Така като цяло държавата прибира обратно под различни форми около седемдесет процента от доходите. А това означава, че учителят реално живее със сто и двадесет лева на месец. Това са шейсет евро или стотина австралийски долара. Така че от тази гледна точка искането за двойно увеличение звучи доста реалистично, дори скромно.

Правителството казва обаче, че качеството на образованието не отговаря на съвременните изисквания, че не се е състояла все още реформата в този сектор и така парите се наливат на практика в джоб с дупка. Което също е вярно, само че тук съществува въпросът доколко отделно взетият учител е виновен за това, че държавните чиновници не са реализирали необходимите реформи в системата. До голяма степен подобни са проблемите и аргументите по отношение на лекарското съсловие. 

– На срещата в сряда обаче премиерът и финансовият министър изтъкнаха и чисто икономически обосновки на твърдата си позиция, че увеличения над предвидените в бюджета за тази година не може да има…..  

– Някои наблюдатели веднага казаха, че тези аргументи само изглеждат чисто икономически. Според икономическия експерт на партия Демократи за силна България Димитър Бъчваров правителството поддържа три неверни тези или както той ги нарича – “заблуждаващи твърдения”. Първото от тях е, че повишаването на заплатите в бюджетната сфера, главно на учители и лекари – ще дестабилизира цялата финансова сфера в страната по подобие на случилото се през 1996 г. „Кризата през 1996 г. не произтичаше от това, че хората получаваха големи заплати, а че правителството печаташе пари”, изтъкна по този повод Бъчваров.  Второто заблуждаващо внушение според него е, че вдигането на доходите ще предизвика по-голяма инфлация. По думите на Бъчваров – липсват двете основни причини, които могат да предизвикат по-висока инфлация, защото при системата на валутен борд не може да има свръхпредлагане на пари, а в същото време България е член на най-големият общ пазар, на който няма и дефицит на стоки. Другото невярно твърдение, което БСП се опита да внуши още преди провеждането на последния си извънреден конгрес беше, че повишаването на заплатите ще предизвика криза, подобна на тази в Унгария, смята Бъчваров. В Унгария бюджетните заплати се повишиха с 50% при наличие на 4.5% бюджетен дефицит, докато в България има рекорден бюджетен излишък от 1.260 млрд. лв. само за първите 5 месеца на 2007 г. Тоест нямаме никакви ограничения да вдигнем заплатите, заяви икономистът от дясната опозиция 

– Пламен, малко странно ми изглежда ситуация, при която едно ляво управление, каквото е сегашното в България, държи на прилагането на рестриктивни мерки по отношение на увеличението на доходите, а дясната опозиция настоява за такова увеличение….. 

– Това е още един от онези абсурди, които на чисто политологическо ниво продължават да показват, че България все още не се е превърнала в нормална държава. Ако направим друг паралел, можем да си спомним, че преди години тогавашният десен български президент Петър Стоянов се прегръщаше с левия по американските мерки президент-демократ Бил Клинтън, а сега левият Георги Първанов направи същото с консерватора Джордж Буш.

Но така или иначе – ако се върнем на икономическата логика, в случая със споровете за увеличение на доходите в България изглежда става дума не за нещо друго, а именно за възможностите, свързани с бюджетния излишък.

Доколкото си спомням, беше предвидено този бюджетен излишък да е около три процента за годината т.е. около милиард и двеста-триста милиона лева. Това означава, че тази сума може да бъде преразпределяна от правителството, но под контрола на Парламента. Засега правителството твърди – и то си позволява да говори изобщо по темата само ако го запитат много настойчиво и съвсем директно – че не може да използва парите от излишъка по никакъв начин, защото те всъщност са гаранцията, която покрива силно отрицателното външнотърговско салдо на страната.

Оказва се обаче, че предвидената цифра за бюджетния излишък е достигната още през първите пет месеца на годината и оттук нататък  вероятно ще бъде сериозно надхвърлена. Поне двойно. Само че вече всички допълнителни суми, които идват като излишък, остават в разпореждане  единствено на правителството. Тъй като не са заложени в закона за бюджета, те могат да се разпределят изцяло от управляващите по тяхно усмотрение.

Предишните управляващи от НДСВ, които са част и от сегашното управление, например използваха своя бюджетен излишък за извършване на редица абсолютно безмислени мероприятия – изграждане на чешми по селските мегдани, алеи на здравето, градинки. Предполага се, че от тази “активна” дейност, която беше доста присмехулно посрещната от хората по места, те и свързаните с тях кръгове от фирми спечелиха добри пари т.е. преразпределението на бюджетния излишък към частни джобове беше извършено с пълна сила.

И ако НДСВ все пак се води либерална или центристка партия, то можем ли да си представим за какви точно народни интереси ще похарчи парите от бюджетния излишък едно ляво управление, начело с Българската социалистическа партия.А как ще погледнат на това лекари, учители и всички онези, които вместо очакваното европейско увеличение на заплатите получиха в сряда уверения, че то вече се е състояло – това е въпрос, точният отговор на който предстои да научим.           

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: