Путин в София: ИМПРЕСИЯ ЗА УПРАВЛЯВАЩИ

януари 18, 2008 at 5:52 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България   

18.01.2007 

/Фили/ Руският президент Владимир Путин пристигна снощи на официално двудневно посещение в България.

Като повод за визитата се изтъква провеждането на “Година на Русия в България”, свързана със 130-годишнината от Руско-турската война.

В делегацията на руския президент е включен и първият вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев, сочен за политически наследник на Владимир Путин. Очаква се той да го смени на президентския пост, след като през март изтече окончателно сегашният втори мандат на Путин. В рамките на посещението Медведев ще има самостоятелна среща с българския президент Георги Първанов.

Програмата на самия Владимир Путин предвижда провеждането на редица политически срещи и участието в културни събития, както и подписването на няколко икономически споразумения, главно в енергийния сектор.

Основните от тях са договорите за изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис и строителството на атомната електроцентрала в Белене. Ден преди началото на посещението българският премиер Сергей Станишев съобщи, че все още не са постигнати окончателни договорености по третия голям енергиен проект, тъй нареченият “Южен поток”, който предвижда доставката на руски газ през България за Западна Европа, така че този договор засега няма да бъде подписан.

Макар управляващите в България да се опитват публично да омаловажат пред българската общественост въпросите, свързани с независимостта на Косово, очаква се това да бъде една от основните теми, поставена за обсъждане от страна на руския президент, включително да се стигне и до опит за оказване на известен натиск. Русия, която подкрепя сръбската позиция на несъгласие с очакваното обявяване на косовската  независимост, отчаяно търси съюзници за своята позиция, от една страна – за да не остане изолирана в големите международни организации, а от друга – за да успее да реализира геостратегическите и икономическите си интереси в региона.    

Така или иначе, по време на втората си визита в страната, която се осъществява пет години след първата, руският президент Владимир Путин бе посрещнат доста по-топло от управляващите и някои граждански организации, но в същото време – доста по-хладно от опозицията и други граждански организации. Основните поводи за техните протести са агресивното имперско поведение на Русия на международната сцена, особено през последните години, прекалената българска енергийна зависимост, както и някои съображения, свързани с опазването на природата и неспазването на основните човешки права по време на управлението на Владимир Путин. 

– Пламен, ще види ли Владимир Путин реално протестиращи срещу неговото посещение граждани и какъв е ефектът от тези протести? 

– През стъклата на своя тежко брониран “Мерцедес”, Фили, Путин може да види или да не види само това, което наистина иска. Но по един или друг начин властите в България в момента правят всичко възможно руският президент наистина да остане недокоснат, поне на живо, от мненията на протестиращите граждани. Управляващите вероятно са наясно, че изтъканият от комплекси за малоценност руски президент, който се се опитва да компенсира тези комплекси с мания за величие, не е свикнал да бъде посрещан от хора, които не го харесват или от плакати по улиците, които го призовават да си върви в къщи.

Точно такива плакати с призива “Putin, go home” разпространиха из София през последните дни от дясната партия Демократи за силна България. И изведнъж се оказа – нещо, което не се е случвало от 19 години в страната – че според някаква си общинска наредба, свързана с нерегламентирано разпространение на рекламни материали из столицата, ДСБ е заплашена с глоба и трябва незабавно да свали всичките си плакати.

По този повод мнозина си спомниха, че неотдавна софийският кмет Бойко Борисов получи от руския посланик в София орден “Михайло Ломоносов”. Въпреки че бе връчен от официален руски представител обаче, орденът не е държавен, а на една обществена организация, която се нарича “Академия по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред”. Академията се гордее, че е създадена с личната благословия на Владимир Путин и обединява кадри от бившите руски специални служби. А сред кавалерите на нейни ордени блестят бившият шеф на ЩАЗИ Маркус Волф, водачът на пуча срещу Горбачов генерал Крючков, търсеният от международната общност сръбски военнопрестъпник Радован Караджич. Та покрай историята с плакатите на ДСБ някои се запитаха дали тогава Борисов получи ордена за някакви минали или за някакви бъдещи заслуги.

Още по-нагла демонстрация на сервилност обаче, съчетана с пълно несъобразяване нито със законодателство, нито с нормалните демократични принципи, беше забраната за отслужване на панихида в памет на убитата преди време руска журналистка Ана Политковская, което трябваше да стане в църквата “Света София” по време на посещението на Путин. Политковская беше един от основните критици на неговия режим вътре в Русия и убийството и, заедно с убийството в Лондон на бившия служител от КГБ Литвиненко, се сочат от мнозина като най-яркото доказателство за истинското лице на този режим. Съобщенията, свързани със забраната на панихидата, са малко неясни, но основно се твърди, че тя идва от българското Министерство на вътрешните работи.  

– Все пак като цяло протестите срещу посещението на Владимир Путин не изглежда да са чак толкова масови….. 

– Наистина не са толкова масови, Фили, но самият факт, че ги има, показва, че гражданската съвест в България все още не е напълно изчезнало понятие, както изглеждаше напоследък. И както би казал някой външен наблюдател, ако съди само по поведението на българския президент Георги Първанов снощи в НДК, при първата публична проява на двамата президенти. На фона на леденото поведение на Путин, Първанов изглеждаше като дете, което страшно се радва, че баща му се е върнал с големи подаръци от далечно пътешествие и се гордее, докато показва баща си на своите приятели. Аз бих казал, че Георги Първанов имаше вид, сякаш лично посреща победилия в една отделно взета държава социализъм, но това е сравнение, което вероятно ще разберат само част от нашите слушатели. В един момент изглежда дори самият Първанов се усети какво става, та вметна в изказването си, че към това вълнуващо събитие не трябва да се подхожда толкова емоционално.

Та в този смисъл наличието на протестиращи все пак измива малко срама от абсолютно сервилното поведение на управляващите. 

– Доколко обаче са сериозни аргументите на протестиращите, например този за необходимостта от намаляване, а не увеличаване на зависимостта на България от руския енергиен сектор? В края на краищата, алтернативни източници в момента няма. А нали още Конфуций е казал – не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки….. 

– Конфуций може и да е прав, но неговата мисъл ще бъде валидна и в този случай само ако се изясни кой точно е котката и кой – мишката.

Струва ми се, че управляващите в България, въпреки че очевидно не са в позицията на котката, се опитват да представят пред обществеността, че заемат точно такава прагматична позиция в отношенията с Русия. Даже по време на изявлението си в сряда министър-председателят Сергей Станишев малко преигра в тази посока, като по повод проекта за газови доставки “Южен поток” заяви: “Ние имаме огромен интерес към участието ни в “Южен поток”, но нито едно споразумение не бива да се сключва на всяка цена”.

По този начин Станишев изпълни класическа манипулация, като едновременно зае героична поза и смеси истината за това как не трябва да се сключват договорите с лъжата, че България има огромна нужда от руския газопровод.

Огромната нужда на България – и това не е мое мнение, а мнението на редица български и международни експерти – е реализация на алтернативния европейски проект “Набуко”. Чрез него на първо място ще се намали възможността страната да стане обект на руски енергиен рекет, чрез който обикновено се реализират и политически цели, проблем, с който се сблъскаха редица други държави през последните години. Второ – България ще започне по-ясно, отколкото досега, да демонстрира желание и възможности за участие в общите европейски инициативи и да тушира съществуващите съмнения за нейната по-скоро проруска, отколкото проевропейска лоялност. И трето – ясно ще покаже на самата Русия, че занапред не може да продължава да третира България като своя сфера на влияние или като младши партньор в отношенията.

Впрочем, в едно свое обръщение, разпространено вчера единствено от вестник “Сега”, руският президент Владимир Путин също доста манипулативно се опитва да представи нивото на съществуващите в момента отношения България-Русия като изградени изцяло на основата на “здрав прагматизъм, взаимно уважение и взаимна изгода”. Че това не е така личи дори само от един малко по-подробен анализ на текста, при който се оказва, че има сериозно разминаване между дневния ред на посещението на руския президент, представен от българските власти и дневният ред, който си представя руския президент.

След като в началото на обръщението Путин набързо свършва с общите приказки от арсенала на панславизма за историческите връзки между двата народа, веднага след това той поставя под въпрос изпълнението от страна на България на нейните съюзнически задължения към НАТО, като предупреждава: “Новите съюзнически задължения на страната не трябва да се превръщат в бариера за разширяването на отношенията и с Русия”.

Малко по-нататък Владимир Путин се произнася категорично и по темата за това какво трябва и какво не трябва да прави Европа, като казва: “Нашето убеждение е, че в основата на единна Европа трябва да залегнат проверените от времето принципи за неотклонното спазване нормите на международното право”.

Впечатлението за демонстрация на наглост обаче в този текст идва не толкова от факта, че президентът на Русия, страна, която е – и вероятно завинаги ще остане – извън Европейския съюз, си позволява да дава съвети за европейското развитие, а че обвързва тези съвети точно със спазването или неспазването на международните правови норми – неспазване, в което той самият и управляваната от него Русия често са директно обвинявани.

На трето място в обръщението си, а това означава и като важна тема за обсъждане по време на посещението в София, руският президент поставя косовския въпрос.Всъщност с подкрепата си за сръбската позиция по косовския въпрос Русия изглежда се опитва да уцели няколко заека едновременно. Един – като възкреси отново в самата Сърбия представата за себе си като главен защитник от векове на сръбските интереси. Втори – като извлече от това значителни икономически изгоди, например да включи изцяло в своята орбита и сръбската енергийна система, каквито апетити вече бяха демонстрирани. Трети – с влиянието си в Сърбия да постави ново препятствие пред продължаващия процес на европейско разширяване. Четвърти – да не изглежда толкова самотна нейната позиция в международни институции като ООН, където Русия се кани да блокира приемането на независимо Косово. Петият заек е свързан с възможността, привличайки България за съюзник в позицията си по косовския въпрос, Русия да изгради своеобразна балканска ос Белград-София, чрез която би било значително по-лесно да прокарва оттам нататък всякакви свои интереси в региона.

 Управляващите в България обаче мълчат по тези три основни теми, които руският президент със сигурност ще засегне, а вероятно и ще успее да разисква при срещите си в българската столица. И тъй като е малко вероятно те да не са наясно с неговите намерения, остава впечатлението, че мълчанието им е съзнателно и цели да се скрие истината за определени техни позиции от българската общественост, а може би и от европейските партньори.           

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: