СНЯГ, МВР И ПУТИН – БЕДСТВИЯ БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ

януари 11, 2008 at 5:47 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България   

11.01.2007 

/Фили/ Проблеми с първия сериозен сняг през тази зима, който успя да затрупа страната, но не и да раздвижи отговорните институции, странни вътрешни конфликти, свързани с наркотрафика, в самото Министерството на вътрешните работи, както и предстоящото след седмица официално посещение на руския президент Владимир Путин в София  – това са трите основни теми, които се коментират най-усилено в България в първите дни на новата 2008-ма година.

Непочистени улици в градовете и междуградски пътища, включително магистрали, срутени козирки, прекъснато електрозахранване, парно, което работи с половината си капацитет – тези следствия от снега в България, който валя цифром и словом два дни, доведоха до седем човешки жертви. И нито един министър в оставка, въпреки че опозиционната партия Демократи за силна България поиска оставките на четирима министри, които имат отношение към събитията.

Общественото недоволство, породено от факта, че институциите в страната отново се оказаха изненадани от зимата и не свършиха работата, за която получават заплата, не среща адекватен отклик от страна на същите тези институции.

Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов смъмри някои областни управители и кметове, които не са реагирали адекватно и съобщи, че една от всичките сто фирми, които поддържат пътната мрежа в страната, ще бъде глобена със сумата осем хиляди лева и договорът с нея ще бъде прекъснат.

Зима, но от малко по-различен вид, смрази през последните дни и Министерството на вътрешните работи. Скандалът с уволнения преди време главен секретар на МВР Илия Илиев продължи да се развива. Илиев бе освободен заради незаконно издаване на паспорт на сърбина Будимир Куйович, описван като известен наркотрафикант. Заместник-директорът на разградската полиция Тодор Димов, който временно бе отстранен покрай този случай, преди дни публично заяви, че според него “има полицейски чадър над производството на синтетични наркотици в България и техния трафик към страните от Близкия Изток”. Димов замеси в скандала новия главен секретар на МВР Валентин Петров, като в сряда се стигна и до решение за създаване на специална парламентарна комисия, която да разследва случая.

Независимо от тези вънуващи събития, руският президент Владимир Путин през следващата седмица ще направи двудневно официално посещение в София. Очаква се той да пристигне с три самолета, единият от които ще докара неговия брониран “Мерцедес”, а другия – придружаващите го журналисти.

За сметка на това на връщане Владимир Путин вероятно ще отнесе договорености, които затвърждават и допълнително развиват тоталната българска енергийна зависимост от Русия. В същото време подписката, организирана от Асоциация “Ана Политковская” срещу посещението на Путин в България събира едва стотина подписа до този момент. 

– Пламен, как се коментират в България събитията от последните дни, вижда ли се някаква връзка между тях от страна на политици и наблюдатели? 

– Някои казват, че страната е започнала годината с демонстрация на понятието “пълен хаос”. Те обаче са малцина, Фили. И то, предполагам, не защото хаос не съществува, а защото страната твърде често досега е вървяла на автопилот и мнозина са свикнали с това състояние. Ако трябва да се изразя по друг начин – в България не е много обичайно някой да се изненада, че царят е гол, защото той си е гол почти през цялото време и това не е новина. За сметка на това пък други твърдят, и то не без основания, че в България всичко е възможно.

Да вземем например историята, която се развива в Министерството на вътрешните работи. Бившият главен секретар на това министерство – Илия Илиев, който по закон е един от хората, задължени да се грижат за спазването на законноста, включително вътре в самото ведомство, разрешава български паспорт да бъде издаден на човек, известен като сръбски наркотрафикант. По този начин всъщност той му издава паспорт за цяла Европа, но това е друга тема. Та обяснението на Илиев по-късно е, че издаването на паспорта е част от оперативна разработка, според която се чакало Будимир Куйович да се опита да прекара през страната четири тона наркотик, а МВР да се опита да го хване. Както съвсем правилно отбеляза главният прокурор Борис Велчев по този повод – “МВР да си върши оперативните разработки в рамките на закона”. Не че от думите на главния прокурор произтече кой знае какво, но това също е друга тема. А историята продължава. Изведнъж на сцената се появява заместник-началникът на полицията в Разград Тодор Димов, който всъщност е издал паспорта на Куйович и е временно отстранен от длъжност. На пресконференция той изразява съмнения, че новоназначеният главен секретар на МВР Валентин Петров има някакъв пряк интерес към случая и се опитва да замаже някакви следи. По схемата “къде го чукаш, къде се пука”, Тодор Димов подхвърля и репликата, че производството и износа на синтетична дрога в България се намират под полицейски чадър. След което човекът си замълчава, а управляващите свикват спешно заседание, на което решават да се създаде специална парламентарна комисия, която да разгледа случая. Всеизвестно е, поне тук, че такива комисии се създават обикновено за да затлачат нещата и да оневинят когото е необходимо, а не обратното. Според един коментар във вестик “Сега” обаче работата може и да е доста по-лоша. Изразените в текста съмнения са, че просто една група от управляващите, която досега е била държана настрани от облагите на трафика с наркотици, се възползва от ситуацията, за да получи своя пай от бизнеса.

Каквото и да се говори около този случай обаче, поне в медиите не се появява никакво припомняне за публичната тайна, която е световно известна да речем от началото на осемдесетте години на миналия век, покрай атентата срещу папата. “Тайната” е, че тогавашните български специални служби правеха големи пари от търговията с орижие и наркотици. И няма никакви основания да се смята, че нещата са съществено променени, тъй като в България никой никога не се е занимавал с този въпрос от законова гледна точка.

Но аз предлагам, Фили, да не се бъркаме в делата на службите, защото пък може би и всичките им предишни престъпления да са били по-скоро въпрос на оперативни разработки, кой да ти каже. Пък и смееш ли да питаш, както беше израза по времето на комунизма. 

– Да се надяваме все пак, че новосъздадената специална парламентарна комисия ще попита…..Но защо подобна комисия не беше създадена и заради нелепата ситуация със затрупаните пътища и неадекватното поведение на институциите? 

– Ами защото институциите са невинни, Фили, и нужда от такава комисия няма. Например, според министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, 90 процента от пътищата в България всъщност са били проходими и само някакви си десет процента са правили изключение, но и там нещата бързо са се нормализирали, доколкото това може да стане при тежките зимни условия. А че стотици хора се оказаха набутани в задръстване край Сливен и прекараха цяла нощ в студа само защото никой не се е сетил да сложи полицейски пост, който да отклонява движението…..Или поне да сложи една предупредителна табела…..е, стават и грешки.

Министърът по извънредните ситуации, бедствията и авариите Емел Етем пък е още по-категорична. В кризисния момент тя беше в отпуск извън страната и дори не благоволи да си прекъсне ваканцията, докато част от нейните подчинени проявяваха героизъм в мирно време. И докато част от хората, които и плащат заплатата, бедстваха. По-късно, след завръщането си, Етем заяви, при това с пълното съзнание за своята правота, че извънредната ситуация със снега всъщност не е била национална, а локална, а пък тя като министър има задължението да координира само действия на национално ниво.

Министърът на образованието Даниел Вълчев от своя страна и досега не е благоволил да даде обяснение за многото затворени училища в страната, които са или затрупани от преспи или са без парно.

А пък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прецени, че няма да санкционира енергийните и топлофикационните дружества заради това, че хиляди хора останаха без ток часове наред или че парното в много градове на страната работеше в най-студените дни на половин капацитет. Върха на цинизма беше достигнат с обяснението, че всъщност хората трябва да са едва ли не доволни. Те  нямало да платят големи сметки, тъй като топлофикационните дружества ще начислят сметките им според по-малкия капацитет на топлоподаване.

Всъщност, Фили, мисля си, дори и да имаше наложени някакви по-сериозни санкции за случилото се, това с какво щеше да стопли хората, които пострадаха от ситуацията. Така или иначе, парите от подобни санкции отиват не при пострадалите, а в държавния бюджет. И оттам като нищо могат да се дадат за премии или повишение на заплатите на същите тези хора, които работят в санкционираните институции.  

– А може ли да се очаква да мине искането на дясната опизиция за оставки на четирима министри – на финансите, бедствията и авариите, транспорта и регионалното развитие, във връзка със създадената ситуация? 

– ДСБ можеше спокойно да поиска и оставката на министъра на образованието, а защо не и на министър-председателя, но очевидно никакви оставки няма да има. От гледна точка на управляващите всъщност дължимите обяснения са дадени и случаят е приключен. По-сериозно развитие можеше да се получи, ако президентът се беше показал по-критичен и по категоричен. Той обаче вероятно е твърде ангажиран с предстоящото посещение на руския си колега Владимир Путин в България, което започва следващия четвъртък и смята, че ако природните кризи в този момент са неизбежни, то  политическите са нежелани и излишни.

Първанов ще води Путин на руски ресторант в София, вероятно с цел в по-позната атмосфера душата му да се отпусне и преговорите за основните сделки – АЕЦ “Белене”, нефтопровода Бургас-Александруполис и газовите доставки, да приключат успешно за България.

Само че това е точно толкова възможно, колкото и вече споменатите оставки на министри.

 Преди да срещне руския си колега, би било добре Георги Първанов да проведе един телефонен разговор с кандидата за президент на Съединените щати от Демократическата партия Хилъри Клинтън, която само преди няколко дни каза в своя реч, че Владимир Путин няма душа. Или може би с кандидата на републиканците Джон Маккейн, който се изказа по същата тема с думите: “Погледнах в очите му и там видях три букви – КГБ”.

Не съм сигурен дали българската общественост си дава сметка за реалните очаквани резултати от това посещение. Всъщност – сигурен съм, че по-скоро не си дава такава сметка, защото иначе щеше да протестира по-енергично срещу него, както предлагат отново от Демократи за силна България.

Освен увеличаването до максимална степен и дългосрочното затвърждаване на българската енергийна зависимост от Русия, това посещение предопределя за години напред и поведението на България като проводник на руските интереси в Европейския съюз. Много е вероятно също така то да даде тласък на отдавна коментираните от наблюдателите амбиции на българския президент Първанов да следва путиновия модел за упражняване на властта и най-вече – реализирането на путиновия модел за приемственост на властта.

А за българското общество това би означавало поредно отдалечаване от демократичния модел на развитие и изпадане в орбита, за която думата “хаос” ще продължи да бъде твърде мека дума.          

1 коментар

  1. Българин said,

    България е вече в EC и NATO и още се намират българи които за всичките проблеми в БГ са им виновни русия и комунистите тъка че и щат на USA да станем пак руснаците ще ни са виновни,защото трябва да има някои виновен за мизерията у нас а това не може да е братския американски народ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: