ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ БЕЗ ДЕБАТ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ТЕМИ

декември 31, 2007 at 9:15 am (ОТ АНТИПОДА-анализи за SBS, 2007) (, , , , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България   

18.05.2007 

/Фили/ Тази неделя в България ще се проведат избори за депутати в Европейския парламент.

Това е първият подобен вот след присъединяването на страната към Европейския съюз от началото на 2007 година. Ще бъдат избрани общо осемнадесет депутати по смесена система, която позволява в подредените от партиите листи да се правят размествания в зависимост от предпочитанията на избирателите.

Очаква се най-много места – между десет и дванадесет – да си поделят управляващата Българска социалистическа партия и новосформираната партия ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов. С големи шансове за сериозно участие в разпределението на местата са още Движението за права и свободи на Ахмед Доган и националистическата партия Атака на Волен Сидеров. С голяма доза сигурност се твърди, че партията НДСВ на Симеон Сакскобургготски също ще успее да вкара поне един депутат в Европарламента, докато основните десни формации – Съюза на демократичните сили, оглавяван от бившия президент Петър Стоянов, и Демократи за силна България на бившия премиер Иван Костов, ще трябва да се борят помежду си за спечелването на едно място.

Макар че в последните дни, вероятно заради провежданата предизборна кампания, социолозите отчитат нагласи за повишена избирателна активност в сравнение с преди месец, все пак не е вероятно повече от 35- 36 процента от избирателите да отидат до урните в неделя.

Междувременно в хода на кампанията се случиха редица събития, които и придават специфичен облик и най-вероятно ще я направят наистина запомняща се.

Избухна голям скандал, свързан с преразпределение на финансови средства от държавни предприятия и заплахи в гангстерски стил. В него се оказаха замесени фигури от високите етажи на властта – министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шефа на Националната следствена служда Ангел Александров, които излязоха в принудителен отпуск, а няколко заместник-министри и висши следователи бяха уволнени. Продължи и поредицата от показни убийства, като бяха ликвидирани председател на Общинския съвет в Несебър и собственик на пловдивски футболен клуб с доста широки бизнес-интереси. Поредица от стачки и протести на шофьори, зърнопроизводители и докери също започна да нагнетява социалното напрежение.

На този фон някак незабелязани остават в страната въпроси, свързани с общата европейска политика, като например започналата вчера в руския град Самара среща на върха между Европейския съюз и Русия, чиито противоречия напоследък изглеждат все по-трудно преодолими. 

– Пламен, доколко присъства в сегашната предизборна кампания европейската тематика и има ли в България политически сили, които пряко да са изразили мнение по кризата в отношенията между Евросъюза и Русия? 

– Бих искал, Фили, да мога веднага да ти отговоря, че първите европейски избори в България са минали изцяло под знака на общоевропейската проблематика. Да, с чиста съвест бих използвал дори това клише, ако можех. Бих искал също да мога да кажа, че основните партии в България са излезли с ясни позиции и виждания по такива въпроси като отношенията с Русия, като проблемите на бъдещото разширяване на съюза или бъдещето на европейската конституция. Или поне, че са генерирали работещи идеи по въпросите, които пряко засягат присъствието на България в Европа – ограничаване на ширещата се тук корупция, промените в съдебната система и правоохранителните органи, усвояването на средства от следприсъединителните фондове.

Бих искал също да потвърдя, че избирателите в България, чули, прочели и разбрали тези партийни послания, ще могат да направят най-добрия избор и ще изпратят в Европарламента депутати, които наистина ще отразяват техните позиции по основните въпроси.

За съжаление – нищо от това не мога да кажа.

На практика една единствена партия в предизборната си кампания заложи изцяло на говоренето и посланията по европейски теми. Това е партията Демократи за силна България на Иван Костов, която разпространи три основни и ясни послания – че заедно с европейската десница ще се бори за ограничаване на руските амбиции за разширено влияние и диктат върху европейски държави, че ще се противопостави на бъдещото членство на Турция в Европейския съюз и че ще се бори средствата от следприсъединителните фондове да не потъват в джобовете на политици и свързани с тях икономически кръгове, а да стигат до хората в България, за които са предназначени.

За съжаление, както и ти спомена в началото, тази партия е доста малка и с несигурни шансове дали изобщо ще успее да вкара дори и един представител в европарламента. Може би затова техните послания, които иначе са доста спорни от гледна точка на други политически сили, най-вече БСП и ДПС, не станаха предмет на дебат или дори на обикновени нападки по време на кампанията. Просто сякаш никой не им обърна внимание.

Въпросът за отношенията с Русия например е твърде неизгодно изобщо да се поставя от гледна точка на най-голямата управляваща партия – Българската социалистическа партиия. Ако бъде поставен, някой може да се сети и да попита как стана така, че само шест месеца след присъединяването на страната към Евросъюза, тя се сочи в доклад на американската фондация “Херитидж” като държава, поддръжник на руската икономическа експанзия. И сред страните, чиито елити са се обогатили със стотици милиони руски петродолари, за да прокарват съответните интереси.

Може също да попита някой – как стана така, че когато някои от новите страни-членки на европейския съюз настояват за твърда позиция на съюза спрямо Русия и са на път да скъсат нервите на Владимир Путин по време на започналата вчера в Самара среща на върха, българското правителство подписва стратегически договори с Русия в разрез с интересите на останалите си европейски партньори. И това се отчита не само от авторитетни медии като “Фаненшъл таймс”, но най-вероятно и от политиците в Европа, като поражда недоверие спрямо България. 

– Има ли официални прояви на подобно недоверие от страна на Евросъюза? 

– Официални жестове все още не, но мисля, че има индикации за това. Например фактът, че преди десетина дни българската прокуратура и вътрешното министерство поискаха от Евросъюза да изпрати официални наблюдатели на  проверката по разразилия се сканадал с министъра на икономиката Румен Овчаров, а евросъюзът отказа. Макар деликатен, този отказ, струва ми се, е многозначителен. Още повече, в случая става въпрос за скандал, в който е намесен  точно човека, сочен като основен проводник на руските икономически интереси в България. Всъщност европейците по този скандал наистина няма какво да наблюдават, защото така могат да се окажат в позицията на практика да легитимират Овчаров, след като самото българско обществено мнение го игнорира. Доказателство за това е факта, че с разразяването на скандала, в който се оказа забъркан вторият човек в управляващата партия, БСП според социолозите загуби поне седем-осем процента от подкрепата си в предизборната кампания за евродепутати. 

– Наистина, в началото на кампанията те говореха за спечелването на шест-седем, дори осем депутатски места, докато сега последните прогнози сочат най-вероятно пет мандата за социалистите….. 

– Всъщност могат да бъдат и шест при определени условия, но да, най-вероятно пет. По този начин БСП се изравнява с основния си конкурент на тези избори – партията на софийския кмет Бойко Борисов ГЕРБ. Връзката с това, което говорихме дотук, е, че ГЕРБ е партия, която събира протестния вот на хората, вота на разочарованите от всички други партии. Отлив на гласове от БСП, голяма част от който отива при Бойко Борисов, означава точно това – хората изпитват недоверие в управляващите. И как да изпитват доверие, като една от най-важните фигури и в партията, и в правителството, е замесен в скандал, който може да се окаже и корупционен. И през времето, докато скандалът тече, той отива в Русия и се връща доволен, защото е подписал още допълнителни споразумения за енергийната обвързаност на страната – нещо, което може и да е изгодно лично за него и за тези, които му дърпат конците, но едва ли е изгодно за независимостта на самата България, както и за нейния имидж сред европейските държави.  

– А имат ли толкова пряко отражение върху изборните нагласи другите “украшения”, които се случиха по време на предизборната кампания – двете убийства и поредицата от социални протести? 

– Убийствата – по-скоро не, въпреки че в икономическите мотиви, които прозират зад тях, се появи и лек политически привкус. Оказа се например, че единият от убитите – Александър Тасев, собственик на пловдивския футболен клуб “Локомотив” и човек с широки бизнесинтереси, включително по газовата тема, е получил по странни пътища пропуск за паркинга на Парламента, който му е бил осигурен от парламентарната група на Българската социалистическа партия. Това обаче е прекалено дребен детайл на фона на останалите скандали. Още повече, както стана на практика с всички досегашни показни убийства, едва ли някога МВР ще стигне до разкриване на извършителите, най.малкото – в дните до самите избори, за да повлияе съществено на нагласите на избирателите.

От друга страна протестите на шофьорите от градския транспорт в София и Пловдив, както и на докерите от Бургас и зърнопроизводителите от Добрич напомнят повече за една добра ПР кампания, в която всички са доволни – протестиращите, защото получават това, което искат, а управляващите – защото в предизборен момент могат да удовлетворят подобни претенции, така че ако не да спечелят допълнително, то поне да не загубят гласове. Фактът, например, че учителите, които много повече от шофьорите имат основание да искат повишение на мизерните си заплати, закъсняха със своите протести, в България се възпрема по-скоро като лош ПР и слабост на техните синдикални ръководства. И отсега може да се прогнозира неуспех на техните протести. Освен ако не се сетят да ги отложат за есента – когато са изборите за местна власт.       

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: