СЛУЖБА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА ИЛИ ДЪРЖАВА В ПОЛЗА НА СЛУЖБАТА

декември 14, 2007 at 5:53 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България  

14.12.2007 

/Фили/ Във вторник българският Парламент прие Закона за Държавната агенция за национална сигурност. Агенцията се създава по идея на премиера Сергей Станишев и предвижда обединяването в обща структура на три от досега съществуващите самостоятелно или към различни ведомства служби – Националната служба сигурност, Финансовото разузнаване от състава на Министерството на финансите и Военното контраразузнаване от състава на Министерството на отбраната.

Като основни функции на новата Държавна агенция за национална сигурност се предвиждат борбата с тероризма и справянето с корупцията по високите етажи на властта. Службата ще има правото да събира информация по всички възможни канали, включително и чрез използване на специални разузнавателни средства, както и достъп до информационните масиви на Министерството на вътрешните работи. Тя ще може да извършва и арести за срок от 24 часа.

Законът за новата Държавна агенция за национална сигурност влиза в сила от 1 януари 2008-ма година. До края на януари – от президента по предложение на премиера – трябва да бъде назначен нейният председател, а до края на март трябва да е приключило преназначаването на съответните служители и ДАНС да започне реално да действа.

Създаването на новата структура за национална сигурност предизвика сериозни полемики, включително разгорешени парламентарни дебати. Лансирана първоначално от премиера като вариант за създаване на своебразно българско ФБР, с оформянето на закона тя започна да се сравнява – най-вече от опозицията, но също и от коментатори и граждански структури – по-скоро с въстановяване в някаква степен на бившата Държавна сигурност от мрачните времена на комунизма.

Основания за това дават не само заложените в закона доста широки правомощия за служителите на ДАНС, не само механизмите за назначаване на ръководител на службата и начините за ползване на събраната от нея информация, но и ограничените възможности за граждански и най-вече парламентарен контрол върху  дейността и.

Съществуват съмнения също, че ДАНС на практика до голяма степен ще дублира дейността на основни звена от Министерството на вътрешните работи и това ще доведе до противопоставяне, а оттам и неефективност в работата и на двете ведомства. 

– Пламен, по време на парламентарните дебати във вторник лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че със създаването на Държавната агенция за национална сигурност България, най-бедната страна в Европейския съюз, на практика ще издържа две вътрешни министерства. Той определи ДАНС като “безполезна агенция”. Доколко основателно изглежда това негово мнение? 

– Сещам се веднага за Нийл Робъртсън, Фили. Той е австралиец, който напоследък е сред елита в един от традиционните британски спортове – снукър. Снукърът се играе на билярдна маса с шест джоба, като в играта участват петнадесет червени и шест други топки с различни цветове. Всички те се удрят с една бяла топка, като трябва да се вкарват в джобовете по определен ред. Бялата топка е напълно достатъчна, за да се реализират целите на играта.

Сега да си представим, че докато Нийл Робъртсън играе мач за световна титла, някой пусне на масата втора бяла топка. Каквито и правила да се въведат по този повод, сблъскванията между двете бели топки са неизбежни и това със сигурност ще доведе до объркване и хаос, на практика до невъзможност играта да се играе. То напълно ще я обезсмисли.

Позволих си това сравнително дълго отклонение, Фили, за да илюстрирам възможността да се реализират най-крайните съмнения по отношение дейността на ДАНС – да се стигне дотам нейните служители и служителите на МВР да започнат игрички, или дори съвсем сериозни игри, един срещу друг. Това включва, както припомни и депутата от СДС Йордан Бакалов, възможността в определени моменти те да започнат да се избиват един друг по невнимание или съвсем целенасочено, вместо да се занимават с основната си работа – борбата с престъпността във всичките и форми.

Този потенциал е заложен в самия закон за създаването на новата служба по много начини.

От една страна това е припокриването на функции, тъй като ДАНС има правомощията да извършва не само чисто контраразузнавателни, но и типично полицейски акции. От друга страна това са недобре регламентираните въпроси за споделянето на информация между двете ведомства. И от трета страна – неяснотите, свързани със законовото изясняване и регламентиране на такива абстрактни понятия като “национална сигурност”. Или по-скоро със законовото им неизясняване – което означава, че на практика по субективна воля всичко може да бъде поставено под етикета “предмет на националната сигурност”.

Това е също както по времето на комунизма например в журналистиката можеше да бъде цензуриран всеки текст и всяка дума, точно защото нямаше закон за цензурата, който да регламентира ясни правила. 

– А защо бе допуснато законът да се приеме в такъв вид? 

– Не са много ясни задкулисните движения, които се извършваха по времето на подготовка и гласуване на законопроекта, затова е трудно да се отговори на този въпрос.

Например стана известно, че редица депутати от мнозинството, включително от основната управляваща Българска социалистическа партия, имат сериозни възражения и критики към закона. Тези техни критики обаче останаха само в кулоарите на Парламента, а когато се стигна до гласуване, те очевидно реализираха представата си за партийна дисциплина и подкрепиха закона масово.

Стигна се дотам например, че Татяна Дончева, която е известна като един от най-отявлените вътрешни критици в БСП, като депутат, който се противопоставя включително на действията и позициите на президента Георги Първанов, сега изведнъж се оказа един от най-силните защитници на закона за ДАНС. Дори в онази негова част, която на практика предоставя непредвидени от Конституцията допълнителни правомощия на президента, като му дава правото да назначава председателя на агенцията.

Мнозинството от управляващата тройна коалиция се противопостави също на едно от най-важните предложения на опозицията, свързано с възможностите за контрол над дейността на Държавната агенция за национална сигурност. Това беше предложението създаващата се за тази цел специална парламентарна комисия да бъде изградена не на квотен, а на паритетен принцип между управляващи и опозиция, като председателят на комисията задължително да бъде представител на опозицията. Това бе виждане, което наскоро застъпиха и експерти по време на един граждански форум – семинара “Риск монитор”. Това бе позиция, която споделя и най-голямата извънпарламентарна опозиционна сила в страната – партията ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов.

Мнозинството я отхвърли, като не прояви в случая дори естествен рефлекс за самозащита, защото нали след време, когато се смени управлението и представителите на същото това мнозинство станат малцинство, те няма да се чувстват никак удобно без въпросните механизми за контрол в ръцете си. 

– Вероятно точно липсата на реални механизми за контрол подклажда най-вече съмненията, че новата агенция, вместо в българско ФБР, може да се превърне в нещо като дубльор на българската Държавна сигурност….. 

– Така е, макар че това не е единственото основание за подобни съмнения. Оказа се например, че не бе прието и друго предложение на парламентарната опозиция – на работа в агенцията да не бъдат назначавани хора, свързани със структурите на  бившата Държавна сигурност. Така се отваря възможност онези от бившите служители на ДС, които през последните години не успяха да намерят топло място в бизнеса или политиката, сега да го намерят в ДАНС. И като казвам топло място имам предвид наистина топло място – както от гледна точка на невижданите за български държавни служители условия на труд, така и като многобройни допълнителни привилегии, които законът предвижда за служителите в агенцията. А съвсем немаловажни в този смисъл са също информационните и властовите възможности, до които бившите ченгета отново ще имат достъп.

Нещо повече. Законът предвижда възможност служителите на Държавната агенция за национална сигурност да могат да се кандидатират за всякакви изборни длъжности в държавата, като при това мястото им в агенцията ще се пази за времето, докато изтече мандата им. Тази възможност не важи единствено ако те бъдат избрани за президент или вицепрезидент на страната, но утехата от това е малка.

Съвсем спокойно можем да си представим например в недалечно бъдеще ситуация, при която цялото правителство, от премиера, та чак до министъра на младежта и спорта, се състои изцяло от представители на ДАНС. Това би означавало не една специална служба да бъде поставена в услуга на партията-държава, както беше по времето на комунизма с Държавна сигурност, а обратно – държавата да бъде поставена в услуга на една специална служба, да се превърне в неин придатък. Това би бил толкова огромен парадокс за едно демократично общество, че е трудно човек дори да си го представи. И в същото време е напълно възможно той да се случи, при това с нищо няма да противоречи на закона в този му вид.

И ако сега отново се върнем към играта на снукър, която започнахме в началото, Фили, това означава всички топки на масата да станат бели и с тях да има право да играе само един играч. Така нашият приятел, австралиецът Нийл Робъртсън, лесно може да стане световен шампион. Само че аз не съм сигурен дали той изобщо би се съгласил да играе такава игра, защото в нея няма никакъв смисъл.

Още повече когато нещата опират не до някаква си игра, а до обществения живот, липсата на смисъл е твърде опасно нещо. И определено застрашава националната сигурност.          

1 коментар

  1. Иван Бедров said,

    Ето ползата от познаването на снукър! Поздрави

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: