ЦАР И ЦАРЕДВОРЦИ

ноември 30, 2007 at 9:39 am (Публицистика) (, , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България   

30.11.2007 

/Фили/ Бурен процес на разпад започна през тази седмица в НДСВ – втората по големина партия в управляващата в България тройна коалиция.

Във вторник на заседание на Политическия съвет и депутатската група лидерът Симеон Сакскобургготски поиска отстраняването на петима от висшите функционери на партията, като четирима от тях бяха освободени с гласуване, а един напусна сам. Сред отстранените са влиятелни фигури като бившия вицепремиер Пламен Панайотов и бившия председател на Парламента Борислав Великов.

Макар да има известна разлика в аргументацията, с която бяха изгонени петимата, като цяло мотивът е, че те са извършвали действия, които уронват престижа на НДСВ. Говорителят на партията Станимир Илчев определи предприетите мерки като “болезнени, но неотложни” и заяви, че те са част от оздравителните стъпки, които трябва да се извървят.

От своя страна някои от отстранените функционери казаха, че “проектът НДСВ вече е изчерпан” и че “партията е загубила своя либерален характер”, щом подхожда по такъв начин към инакомислещите.

В сряда още петима депутати, сред които бившите министри Николай Свинаров и Лидия Шулева, заявиха сами, че напускат партията и парламентарната група, а в четвъртък това сториха още двама души.

Нещата обаче надали ще спрат само дотук. Дори председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов призна, че общият брой на напусналите може да достигне петнадесет души, а коментатори споменават и по-голяма бройка –  осемнадесет. Има информация за реакция на недоволство от страна на местни координатори и цели партийни организациив страната, които също заявяват, че напускат НДСВ.

Макар и очакван поне от лятото насам, процесът на разпад в тъй наречената царска партия предизвика множество въпроси, свързани с целостта на управляващата тройна коалиция и нейната способност оттук нататък да прокарва определени закони и решения в Парламента, с възможността да бъдат предизвикани правителствени промени, както и с бъдещите развития на политическата ситуация в страната като цяло. 

– Пламен, заплаха ли е случващото се в НДСВ за стабилността като цяло на управляващата тройна коалиция? 

– Струва ми се, че е малко рано за категоричен отговор на този въпрос, Фили, защото развитието на процеса все още не е приключило. Все още няма ясни отговори по теми като например – още колко души ще напуснат партията, ще образуват ли те нова депутатска група в Парламента или ще действат занапред като независими депутати, ако образуват нова група – каква ориентация ще заеме тя в политическото пространство, ще има ли смяна на министри, кои и колко…..

Сигурното в момента е, че парламентарното мнозинство, което досега, формално погледнато, можеше да разчита на твърди 168 гласа, вече ги няма, тоест управляващите са поставени в ситуация да не могат да прокарат спокойно най-важните закони, които изискват квалифицирано мнозинство от 160 депутати. Без да е фатална, подобна възможност е притеснителна за тях, тъй като отсега нататък те ще трябва да водят преговори и – грубо казано – да правят определени политически отстъпки, когато търсят необходимата в такива случаи подкрепа.Оттук започват хипотезите. Те са многобройни, но ми се струва, че най-голямата заплаха за управляващите е възможността напусналите НДСВ депутати да се обединят в нова парламентарна група, която да се ориентира към сътрудничество с партията ГЕРБ на софийския кмет Бойко Борисов.  

– Дори и това да стане обаче, тази депутатска група все пак би била твърде малка, за да има някакво съществено влияние….. 

– Ако се отчита само бройката, това изглежда истина. Една нова група от десет, петнадесет, а дори и двадесет депутати не може да бъде решаващ фактор. Има обаче и някои други съображения, които трябва да се вземат предвид в случая. На първо място – но пак повтарям, при хипотезата, че новата група се ориентира към сътрудничество с Бойко Борисов – трябва да се отчете възможността влиянието на тази група да нарастне значително ако към нея се присъединят някои от сегашните независими депутати и още повече – ако тя се слее или започне по-близко сътрудничество със съществуващата група на Български народен съюз, която е от тринадесет човека. Това са депутати от земеделците на Анастасия Мозер и на Красимир Каракачанов от ВМРО, за които е известно, че напоследък са в доста близки отношения с Борисов и искат близостта им да продължава и занапред. Досега за някои от най-важните гласувания управляващите можеха да разчитат и наистина разчитаха на подкрепа от страна на БНС, но ако те се сближат с отцепниците от НДСВ, това надали ще продължи да бъде така.

Второто съществено съображение е свързано с факта, че по този начин Бойко Борисов ще получи реална възможност да съчетае извънпарламентарните с парламентарни действия, а това може да подхрани допълнително амбициите му за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

И третото важно съображение е свързано с факта, че дори и в този вид, а още повече това ще е валидно ако към напусналите и изгонени депутати от НДСВ се присъединят и други хора, както и някои от министрите, партията, а оттам и управляващата коалиция, ще изгуби голяма част от своя експертен потенциал както по отношение на общото законодателството, така и в някои специфични области като национална сигурност, външна политика, европейски въпроси. 

– Няколко пъти стана дума за евентуална смяна на министри. Какви са очакванията в това отношение? 

– Някои смятат, че почти сигурно е освобождаването поне на двама министри от правителствената квота на НДСВ – министъра на образованието Даниел Вълчев и министъра на държавната администрация Николай Василев. Тези очаквания не са свързани с тяхната служебна дейност, макар очевидно и двамата да има за какво да бъдат силно критикувани като министри. Очакванията се свързани с факта, че на конгреса на НДСВ през лятото, от който формално започна развилият се сега процес на разпад, те и двамата бяха силно критично настроени както към манипулативният начин, по който бе проведен самият конгрес, така и към някои от идеите и предложенията на лидера Симеон Сакскобургготски и хората от най-близкото му обкръжение.

Макар с доста по-неясни мотиви, като хора, предвидени за отстраняване, наблюдатели сочат също министъра на отбраната Веселин Близнаков и министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Смята се, че лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски скоро ще проведе консултации с партньорите си от БСП и ДПС за евентуалните правителствени промени и те ще се случат някъде в началото на следващата година. Засега това все още са само предположения, към които всички подхождат предпазливо.

Ако се реализира наистина обаче, една такава промяна едва ли би минала съвсем безболезнено за партия НДСВ. Макар все още никой да не го казва директно, във въздуха витае възможността да бъдат преразгледани вътрешнокоалиционните отношения и по-специално прочутата формула 3-5-8, по която до момента се извършва разпределението на властовия ресурс в тройната коалиция. 

– Добре, но от такава постановка излиза, че Симеон Сакскобургготски сам си създава излишни проблеми. Защо му е необходимо това? 

– Една от особеностите на българските партии, Фили, колкото и да се определят като демократични, е неспособността им да работят при наличието на дисидентстващи елементи или фракционерски групи вътре в тях. Причините за това са многобройни и са свързани както с характера на самите партии, които бързо се превръщат в лидерски, дори ако по начало не са създадени като такива, така и с характера на българското общество като цяло – общество с недоразвит граждански сектор, със съмнително големи нагласи и очаквания относно ролята на държавата и на управляващите, общество, неспособно да води вътрешен диалог и лесно податливо на манипулации.

Тази неспособност за водене на диалогична политика, основана на принципи и ценности, става особено видима в три случая – когато дадена партия по начало има популистки характер, когато е на власт и когато е в процес на регресия от гледна точка на електоралните нагласи. В този момент за партия НДСВ и трите случая са налице едновременно.

Така че от тази гледна точка Симеон Сакскобургготски вероятно наистина вижда ситуацията с изгонването на вътрешнопартийните си опоненти като оздравителна, а не като разрушителна политика. И това е така, защото всъщност тук не става дума за истински вътрешнопартийни опоненти, а за клика, която заплашва единственото нещо, което той може да съхрани – властта, парчето от властта, което е в ръцете му.

Ако помислим логично, веднага се виждат ясно три неща – Симеон не може да промени популисткия характер на партията си, защото тя така е създадена, а и неговите способности на политик се простират дотам. Симеон не може също така да спре загубата на доверие от страна на електората, защото не е в позиция да го направи, каквито и усилия да хвърли в тази посока. Единственото, което му остава, е да задържи властта докато може. Тя вече е толкова малко, че той няма как  практически да я дели с никой. А в партията му има амбициозни хора, за които малкото власт не е достатъчно власт.

Всъщност, Фили, истината е, че всички приказки, изприказвани през последните дни за морал в политиката, за това как съществува някакъв си много хубав проект НДСВ, а сега изведнъж и неочаквано той се е изчерпал – или пък, в зависимост от гледната точка – как предстои той да бъде спасен, за това, как тази партия някога имала истински либерален характер, а впоследствие той бил изкривен…..та всички тези приказки на мен ми звучат като приказки за наивници.

В тази посока е достатъчно да се спомене дори само едно признание, което се промъкна в българските медии още във вторник покрай изгонването на петимата депутати. Това е признанието на Владимир Дончев, който с огорчение заяви, че Симеон го е използвал да свърши мръсната работа в партията, след което го изхвърля от нея. Аз лично подозирам, че след време подобно признание ще може да направи например и депутата Пламен Моллов, който сега, като председател на парламентарната група на НДСВ, беше екзекутор на своите колеги.

Но по-важното е, че всъщност тъй нареченият “проект НДСВ” никога реално не е съществувал, а създаването и дейността на партията НДСВ беше и продължава да е само проект от една страна за личното облагодетелстване на Симеон и на тесен кръг хора около него, а от друга – за обслужване на вътрешни и външни за България сили, при които политическите и икономическите интереси са сложно преплетени. И си мисля – дано някой от изгонените или напусналите партията депутати да заговори и да каже малко повече по тази тема. Само че колкото повече го мисля, толкова повече не вярвам, че това ще стане.  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: